Srzentić: Proces digitalne transformacije mora početi od vrha Vlade

“Moja vizija podrazumijeva bolju saradnju svih zainteresovanih strana, nevladinog sektora, privrede i javne uprave”, poruka je Srzentić.

6642 pregleda 36 reakcija 12 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Digitalna transformacija je izuzetno značajna za razvoj zemlje i mora početi od vrha Vlade, a prilikom kreiranja elektronskih servisa potrebno je voditi računa o unapređenju procesa unutar javne uprave.

To je poruka sa online sastanka ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija Tamare Srzentić sa potpredsjednicom Evropske komisije Margrethe Vestager.

Srzentić je istakla da je digitalna transformacija visoko u prioritetima Vlade i predstavila planirane projekte u narednom periodu.

“Moja vizija podrazumijeva bolju saradnju svih zainteresovanih strana, nevladinog sektora, privrede i javne uprave”, poruka je Srzentić.

Naglasila je značaj saradnje privatnog sektora sa javnom upravom i nabrojala niz inicijativa koje slijede, kao što je osnivanje Digitalne Akademije, Montenegro Digital platforme, “Entrepreneurs in Residence” programa, ali i kreiranje strateškog okvira za digitalne nomade, digitalnu transformaciju i sajber bezbjednost. Ministarka Srzentić je istakla značaj koji predstojeći Digitalni samit ekonomija Zapadnog Balkana, koji će se dogoditi od 11. do 13. oktobra u Podgorici u organizaciji Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i RCC-ja, ima za cjelokupni region, posebno u dijelu daljeg usaglašavanja digitalne agende sa Evropskom unijom.

Vestager je pojasnila da je digitalna transformacija izuzetno značajna za razvoj zemlje, što se posebno dokazalo tokom pandemije COVID19.

“Iskustva pojedinih zemalja članica Evropske unije govore da je prilikom kreiranja elektronskih servisa potrebno voditi računa o unapređenju procesa unutar javne uprave. S tim u vezi, želim da pohvalim napore koje ministarstvo ulaže u prepoznavanje i rješavanju ovih izazova”, kazala je Vestager.

Sagovornice su saglasne da proces digitalne transformacije mora početi od vrha Vlade, te da je podrška premijera u ovim naporima od izuzetnog značaja. Istaknuto je da je sastanak dobar početak saradnje i da je veoma važna dalja komunikacija i razmjene iskustava obje strane.

Bonus video: