"Brojni problemi u zaštićenim područjima tokom pandemije koronavirusa"

Jelena Marojević Galić iz Parkova Dinarida kazala je da je pandemija donijela brojne društvene i ekonomske izazove, sa kojima se upravljači zaštićenih područja bore duži vremenski period

5815 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od edukativnih radionica, Foto: NPCG
Sa jedne od edukativnih radionica, Foto: NPCG

Zaštićena područja su se tokom pandemije koronavirusa, usljed uvođenja mjera ograničenja kretanja, suočila sa brojnim problemima koji su otežavali funkcionisanje i onemogućavali prisustvo posjetilaca, naveli su Mreže Parkova Dinarida.

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) i članovi regionalne nevladine organizacije (NVO) Parkovi Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida obilježili su Dan zaštite Dinarida edukativnim radionicama u dva nacionalna parka.

Jelena Marojević Galić iz Parkova Dinarida kazala je da je pandemija donijela brojne društvene i ekonomske izazove, sa kojima se upravljači zaštićenih područja bore duži vremenski period.

"Svjesni smo izazova koje je donijela pandemija, ali je sada naročito važno da se kod djece i mladih održi veza sa prirodom", rekla je Galić.

Ona je dodala da, pored zdravstvenih prednosti, boravak u zaštićenim područjima i učenje o njihovom nasljeđu dovodi do pozitivnih promjena u ponašanju prema prirodi i odnosu prema lokalnoj zajednici.

“Želimo da istaknemo značaj zaštićenih područja, kao pravog mjesta za djecu i mlade da steknu vještine u rješavanju problema, kritičkom razmišljanju i timskom radu koje su im potrebne u 21. vijeku,″ istakla je Galić.

Kako je saopšteno iz NPCG, mreža Parkovi Dinarida donirala je Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero projektor i štampač u boji, kao tehničku podršku u edukativnim programima za djecu.

Donacija je dio projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, koji Parkovi Dinarida realizuju u saradnji sa fondom WWF Adria, uz podršku Švedske Razvojne Agencije.

Direktorka NPCG Jelena Kljajević istakla je značaj edukacije mladih, posebno učenika, koji boraveći u zaštićenim područjima i tokom edukativnih radionica mogu da saznaju o brojnim vrijednostima svih pet nacionalnih parkova.

Direktor NP Skadarsko jezero Aleksandar Bulatović kazao je da je Dinarski luk prepoznat po bogatstvu ornito i ihtiofaune.

Kako su rekli iz NPCG, povodom Dana zaštite Dinarida, u Centru za posjetioce na Vranjini održana je radionica sa učenicima sedmog razreda osnovnih škola „Milan Vukotić” i „Vladika Danilo″.

“Edukativni dio radionice bio je posvećen raznovrsnosti životinja na teritoriji Dinarskog luka. U kreativnom dijelu organizovan je kviz o nacionalnim parkovima”, kazali su iz NPCG.

Kako su dodali, učenici sa najviše tačnih odgovora dobili su titulu „Mladi čuvari Parka″, kao i priliku da budu učesnici istoimenog edukativnog programa u NP Skadarsko jezero.

Radionicu je realizovala stručna saradnica za promociju i edukaciju Marijana Živaljević Roganović.

Edukatori NP Biogradska gora Vesna Dragojević i Aleksandra Bulatović organizovale su edukativnu radionicu za učenike devetog razreda osnovne škole „Risto Manojlović“ u Kolašinu.

“Učenici su saznali više o prirodnim vrijednostima tog zaštićenog područja, prepoznatog po bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, kao i o karakterističnim vrijednostima zaštićenih područja Dinarskog luka”, rekli su iz NPCG.

Oni su podsjetili da je 7. oktobar uspostavljen kao Dan zaštite Dinarida u 2019. godini, na Generalnoj Skupštini Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida.

Bonus video: