Svi da doprinesu da se Romi osjećaju kao ravnopravni članovi društva

Organizatori konferencije predstavili su Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period od ove do 2025. godine, koju je Vlada usvojila u septembru, a u okviru koje su definisane aktivnosti za koje je neophodna donatorska pomoć.

1903 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Pripadnici romske i egipćanske populacije mogu postati ravnopravni članovi društva samo ako budu imali jednake mogućnosti kao ostali, čemu svi zajedno treba da doprinesu, poručio je načelnik Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u Ministarstvu pravde, Sokolj Beganaj.

Direkcija za inkluziju Roma i Egipćana, uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), danas je u Podgorici organizovala Donatorsku konferenciju o inkluziji Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva pravde saopštili su da je konferencija organizovana radi obezbjeđivanja finansijskih sredstava za sprovođenje politika inkluzije Roma i Egipćana.

Kako su naveli, na konferenciji su učestvovali predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava, Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Savjeta Evrope, UNHCR-a, UNICEF-a, kao i drugih nacionalnih i međunarodnih institucija i organizacija.

Organizatori konferencije predstavili su Strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori za period od ove do 2025. godine, koju je Vlada usvojila u septembru, a u okviru koje su definisane aktivnosti za koje je neophodna donatorska pomoć.

„Poseban fokus bio je usmjeren na teme - centralizovano prikupljanje podataka o položaju Roma i Egipćana, legalizacija romskih naselja i građanski status i lična dokumenta“, kaže se u saopštenju.

Beganaj je kazao da je Strategija donešena u skladu sa Strateškim okvirom EU za jednakost, inkluziju i participaciju Roma za period od prošle do 2030. godine.

On je istakao da je u proteklim godinama ostvaren napredak kada se radi o inkluziji građana te zajednice.

Begana je podsjetio da postoje brojni izazovi kada je u pitanju dostizanje jednakih šansi i mogućnosti u društvu i da se ta manjinska zajednica susreće sa svakodnevnim brojnim izazovima, poput društvene isključenosti, segregacije i marginalizacije.

Kako je kazao, ti izazovi vode nedostatku obrazovanja, nezaposlenosti, nerješenom stambenom pitanju, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvu.

Beganaj je istakao da je anticiganizam suštinski problem, koji u temelju ima stav da je ta populacija inferiorna u odnosu na druge.

„Svi zajedno treba da doprinesemo kako bi se pripadnici romske i egipćanske populacije osjećali kao ravnopravni pripadnici ovog društva, a to mogu postati samo ako budu imali jednake mogućnosti kao ostali“, poručio je Beganaj.

Iz Ministarstva su dodali da je na konferenciji ukazano na to da su projekti, koji su u prethodnom periodu bili finansirani od strane EU, Savjeta Evrope, UN sistema i drugih međunarodnih donatora, dostigli vidljive rezultate za romsku i egipćansku zajednicu i da se očekuje da donatori prepoznaju značaj finasiranja projekata u toj oblasti.

Bonus video: