Traže smjenu Latkovićeve: Zbog ćirilice zvala policiju?

Učenici Gimnazije nedavno su, na priredbi organizovanoj za Dan škole, raširili transparent na kom je pisalo "Sveti Petre kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice"
219 pregleda 88 komentar(a)
Gimnazija Danilovgrad transparent, Foto: Instagram
Gimnazija Danilovgrad transparent, Foto: Instagram
Ažurirano: 08.11.2017. 20:54h

Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića “Bijeli Pavle” tražilo je od ministra prosvjete Damira Šehovića da smijeni Natašu Latković, direktorku Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”.

Navodno, Latković je "zbog ćirilice" učenicima zvala policiju.

Predsjednik UO tog Udruženja mr Ognjen Jovović u pismu Šehoviću napisao je da Latković "nije više dostojna da obavlja dužnost direktora te škole ponosne na ime velikana koje nosi".

"Razlog za to je dolazak policije ispred ove škole, koji nijesu mogli da dođu bez njenog poziva. Tim njenim gestom narušen je ugled ne samo Gimnazije, već i ugled školstva u Crnoj Gori, ponižen je Danilovgrad i njegovi građani, a pokušala se poniziti vaspitno-obrazovna tradicija Bjelopavlića i slobodnomislećih ljudi ovog kraja, posebno sadašnjih mladih naraštaja. Kada su grupu slavnih bjelopavlićkih učitelja koji su branili dostojanstvo ćirilice 1916. godine proganjale austrougarske okupacione vlasti, nijesu fahmajstori i policajci ulazili u školska dvorišta”, napisao je Jovović.

Dodao je da sadašnja generacija maturanata "samo traži da se vrati dostojanstvo ćiriličnog pisma".

"Oni jedino žele da se kao samosvjesne ličnosti obrazovno i moralno formiraju, a njihova direktorica poziva policiju da zastraši čitavu jednu generaciju. Time je najviše ponizila sebe".

Jovoviće je direktorici Gimnazije poručio da 126 učenika koji traže ćirilicu nijesu kriminogena djeca, već ličnosti pred ispitom zrelosti koje potiču od uglednih roditelja i iz porodica u kojima je kult knjige i morala njegovan stotinama godina prije njenog rođenja.

Učenici Gimnazije nedavno su, na priredbi organizovanoj za Dan škole, raširili transparent na kom je pisalo "Sveti Petre kaljaju ti lice, škola tvoja nema ćirilice".

Bonus video: