Pljevlja: Opština uzela dio inventara iz vrtića

Direktorka predškolske ustanove Eko bajka optužuje Opštinu Pljevlja za opstrukciju, oni poručuju da su uzeli inventar koji se nije koristio

7221 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Radnici Opštine Pljevlja uzeli su prije tri dana dio inventara iz kuhinje dječijeg vrtića Osmijeh u Gagovića imanju, što je kako tvrde u upravi Javne predškolske ustanove Eko bajka, u čijem sastavu radi ova vaspitna jedinica, otežalo njihov svakodnevni rad.

Opština Pljevlja 2018. godine, za vrijeme dok je na njenom čelu bio Mirko Đačić, dala je Eko bajci na korišćenje prostor nekadašnjeg Studentskog kluba, koji je preuređen za boravak mališana.

Iz Opštine tvrde da je potpisanim aktom odlučeno da ustupljeni objekat i inventar Eko bajka koristi do momenta kada se ukaže potreba da objekat, uključujući i pokretne stvari, budu potrebne organima ili javnim ustanovama čiji je osnivač Opština Pljevlja.

”Umjesto da nas pitaju treba li frižidere da napune voćem za djecu, oni bez najave odnose inventar”, kazala je “Vijestima” vršilac dužnosti direktora JU Eko bajka Nada Knežević.

Tvrdi da su prije nekoliko dana bez najave radnici Opštine iz kuhinje vrtića odnijeli dva frižidera, ledomat, mašinu za suđe i escajg. Ranije su odnijeli još jedan frižider. Frižidere smo koristili za smještaj voća i druge hrane za naše mališane koji borave u ovoj vaspitnoj jedinici. Sada moramo da hranu skladištimo u matičnoj ustanovi i po potrebi dovozimo djeci koja borave u Osmijehu, a koja se nalazi na drugom dijelu grada”, rekla je Knežević.

Ističe da je obaviještena da je Opštini inventar potreban za opremanje odborničkog kluba u zgradi Skupštine opštine Pljevlja.

”Da su nam na vrijeme javili mi bismo se snašli i kupili frižidere. Ovo je čista opstrukcija novog rukovodstva vrtića koje je preuzelo upravljanje ovom ustanovom prije par mjeseci”, kazala je Knežević, koja je razočarana ovakvim postupkom rukovodstva Opštine.

Iz Opštine kažu da se radi o dijelu inventara koji je bio u magacinu i nije korišćen za potrebe vrtića i da je ustupljen Javnoj ustanovi “Centar za kulturu” i da će ga koristiti i ostale ustanove smještene u objektu Doma kulture. Naveli su da je odobreno preuzimanje dvije rashladne vitrine, restoranski ledomat, mašina za profesionalno pranje restoranskih čaša, 17 tacni za šoljice, 6 paketića po 12 kašičica za kafu, 18 čaša za vodu, 18 čaša za koktel, 48 čaša čaše za sok, 24 čaše za vodu sa stopom, 24 čaše za toplu čokoladu. Kompletan inventar, tvrde u Opštini bio je nekorišćen i upakovan u orginalna pakovanja smješten u magacin.

Iz Opštine je saopšteno i da su odigrali ključnu ulogu prilikom odlučivanja i pripreme i gradnje novog vrtića na Gukama. “Nažalost zbog neznanja i nesposobnosti nadležnih institucija prije nekoliko mjeseci izgrađeni vrtić se još uvijek ne koristi”, navode iz Opštine.

Opština je 2009. uz pomoć USAID-a obavila rekonstrukciju objekta namijenjenog za praktičnu obuku studenata u šta je uloženo oko 135.000 eura.

USAID je obezbijedio kuhinjsku opremu i barski inventar u vrijednosti 20.000 eura, a Opština je investirala 30.000 u opremanje tih kabineta.

Dio nekadašnje kasarne tada je renoviran i savremeno opremljen i služila je za smještaj straže i dežurnih oficira. Ni ona, ni zgrada pored u kojoj je smješten Akademski centar nije vlasništvo Opštine, već države, iako je lokalna vlast dok je na njenom čelu bio Filip Vuković u adaptaciju uložila više od 1,5 miliona eura.

Knežević je kazala da oni ne namjeravaju da zatvore vaspitnu jedinicu Osmijeh, nakon što je nedavno izgrađen vrtić u pljevaljskom naselju Guke, jer je u njoj trenutno upisano 60 djece raspoređenih tri grupe. U vrtiću na Gukama, koji će se zvati Đepeto, predviđen je boravak sedamdeset mališana koji be biti raspoređeni u četiri grupe.

Demokratska Crna Gora je saopštila da je odluka Opštine o uzimanju inventara skandalozna.

Bonus video: