Galić: Ukida se digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre..., izolacija smanjena na deset dana

"Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije", istakao je Galić

99278 pregleda 417 reakcija 124 komentar(a)
Galić, Foto: Vlada Crne Gore
Galić, Foto: Vlada Crne Gore

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igir Galić saopštio je danas nove mjere u borbi protiv koronavirusa.

On je kazao da je broj novooboljelih opao za 40 odsto za dvije sedmice, a da je broj preminulih manji za 18 odsto.

"Od subote 9. oktobra ukida se nacionalna digitalna kovid potvrda za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koji imaju preko 1.000 kvadratnih metara prostora", kazao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Institua za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) na kojoj je analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

On je rekao da se izolacija skraćuje sa 14 na deset dana.

"Broj novooboljelih od novog koronavirusa u posljednje dvije sedmice (od 23. septembra do 6. oktobra) opao je 40 odsto u odnosu na dvije sedmice prije tog perioda (od 9. septembra do 22. septembra). Broj hospitalizovanih 5. oktobra je oko 11 odsto manji u odnosu na 9. septembar. U posljednje dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 procenata manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije", istakao je Galić.

On je rekao da je shodno svemu, Vlada Crne Gore odlučila da mjere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

"Stoga, od subote, 9. oktobra ukida se Nacionalna digitalna COVID potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju preko 1.000 metara kvadratnih prostora. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore ranije odlučila da se Nacionalne digitalne COVID potvrde, iako je bilo najavljeno kao mogućnost, od sjutra ne uvode kao uslov prilikom ulaska u prehrambene prodavnice koje imaju preko hiljada metara kvadratnih prostora", rekao je on.

Direktor IJZCG je kazao da u skladu sa očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom COVID sertifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na deset dana, odnosno jedan od elemenata digitalne COVID potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana.

"To je preporuka Direktorata za digitalno zdravlje i to na osnovu evropskih standarda ka kojima stremimo. Ostali elementi digitalne COVID potvrde su: Da je lice u cjelosti vakcinisano, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije; Da osoba posjeduje negativan PCR test na COVID-19 koji nije stariji od 72 sata; Da osoba posjeduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati. Podsjetiću da je predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen tokom posjete Institutu za javno zdravlje poručila da će Brisel pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore da postane dio EU digitalnog sertifikata", kazao je Galić.

Galić je kazao da je od 15 do 19 godina vakcinisano 4,9 odsto stanovništva, od 20 do 24 godine 21 odsto, a od 25 do 29 godina 25,7 procenata.

On je podsjetio da su na predlog Nacionalnog stručnog tijela za imunizaciju započeli vakcinaciju trećom dozom vakcine.

„Do danas je dato 1.405 doza. Od toga je građana preko 60 godina, za koje je preporuka da se vakcinišu Fajzer vakcinom, 1.119“, kazao je Galić.

On je rekao da procenat vakcinisanih zdravstvenih radnika u Crnoj Gori nije manji od 65 odsto.

„Taj procenat je veći kod ljekara u odnosu na ostale zdravstvene radnike. Procenat je u nekim zdravstvenim ustanovama veći, a u nekim manji“, dodao je Galić.

U IJZ-u je, kako je rekao, vakcinisano 80 procenata zdravstvenih radnika.

Upitan kako komentariše to što premijer Zdravko Krivokapić još nije vakcinisan, Galić je kazao da vakcina nije obavezna i da ne postoji način na koji građane ili premijera mogu natjerati da se vakcinišu.

„To je stvar slobodnog izbora, ali svakako bi bilo dobro, i generalno javne ličnosti bi primjerom trebalo da daju podstrek ostalima“, rekao je Galić.

On je naveo da su Krivokapiću mjerili nivo antitijela i da se pokazalo da zaista ima visok nivo.

Na pitanje kako je moguće da su svi stanovnici sela Popovo kod Pljevalja u posljednjih 20 dana oboljeli od kovid-a 19, iako su revakcinisani, Galić je odgovorio da su nekoliko puta govorili da apsolutna zaštita od koronavirusa ne postoji.

„Razlog zašto su oboljeli, prije svega, leži u tome što se, pretpostavljam, nijesu pridržavali osnovnih mjera, odnosno da je u tom selu bilo nekih masovnih okupljanja”, rekao je Galić.

On je kazao da osobe koje su vakcinisane kompletno mogu da se zaraze i da se korist od vakcinacije ogleda u manjem broju težih oblika bolesti, kao i hospitalizacija i smrtnih ishoda.

“Odbrana od koronavirusa i ono što smanjuje rizik od obolijevanja nije samo vakcinacija, već i pridržavanje mjera”, naglasio je Galić.

Kako je naveo, reinfekcije koronavirusom su moguće.

„Mi ih nemamo mnogo, ali su teorijski moguće”, rekao je Galić.

On je pozvao građane koji su prebolovali kovid prije više od šest mjeseci da se vakcinišu.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović je kazala da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 365 COVID pacijenata.

Radulović
Radulovićfoto: Vlada Crne Gore

"To je blagi pad u odnosu na prošlu sedmicu. Najveći broj pacijenata je smješten u Kliničkom centru Crne Gore - njih 125. Na respiratorima je 19 pacijenata, 15 na neinvazivnoj ventilaciji, a 4 na mehaničkoj ventilaciji. Od 19 pacijenata koji su na respiratorima, njih 18 su nevakcinisani", rekle je Radulović.

Ona je dodala da pacijenata mlađih od 50 godina ima 21, te da su svi nevakcinisani.

"U Baru se liječi 41 pacijent. U Pljevljima 41. U Bijelom Polju 14. U Beranama 42. U Kotoru 29. U Nikšiću 31. U Brezoviku 42", kazala je Radulović.

Radulović je rekla da je u Crnoj Gori za pacijente zaražene koronavirusom trenutno izdvojeno ukupno 538 kreveta.

„Popunjeno je 365, a 171 kovid krevet je slobodan“, navela je Radulović i dodala da kovid kapaciteti nijesu fiksni.

Na pitanje koliki je procenat preminulih od kovid-a 19 na intenzivnoj njezi u odnosu na broj primljenih pacijenata, Radulović je odgovorila da ne posjeduje precizan podatak u ovom trenutku.

„U četvrtak smo od 125 pacijenata imali dva letalna ishoda u KCCG-u“, navela je Radulović.

Upitana da prokomentariše navode da „samo pet odsto pacijenata bude izliječeno u KCCG“, Radulović je kazala da to nije istina.

“Neko je dao baš tešku neistinu”, rekla je Radulović.

Na pitanje da li su tačne informacije da na kovid odjeljenju u KCCG-u rade tek svršeni srednjoškolci i na praksi, Radulović je odgovorila da niko ko se nalazi na praksi ne može da obavlja posao u smislu smjenskog rada.

„Nije tačna informacija da učenici Srednje medicinske škole rade u kovid odjeljenju. U kovid odjeljenju radi i dalje isti profil ljekara, specijalizanata, kao i do sada”, dodala je Radulović.

Bonus video: