erih marija remark od danas u prodaji

Crni obelisk

Od autora remek-djela Trijumfalna kapija: Crni obelisk je kultni roman o traumatičnom i turbulentnom periodu u Njemačkoj poslije Prvog svjetskog rata.

38527 pregleda 2 komentar(a)
Erih Marija Remark - Crni obelisk, Foto: Vijesti online
Erih Marija Remark - Crni obelisk, Foto: Vijesti online

Okoreli veteran Velikog rata, Ludvig, sada radi u kamenorezačkoj radnji koja proizvodi i prodaje nadgrobne spomenike. Njegov posao je znakovit: u vremenu nakon rata svi kupuju spomenike. Ludvig želi nešto više od života: zarađivanje na tuđoj smrti i kolektivnoj nesreći ga uznemirava.

Kada se zaljubio u prelijepu ali namučenu Izabelu, Ludvig se ponadao da je napokon našao sopstvenu dušu kojom će zavrijediti spašenje. Ali u životu svakog čovjeka kucne jedan čas u kojem mora da odabere život, uprkos fatalnom mehanizmu istorije koji ponovo počinje da pokreće svoju smrtonosnu mašineriju.

Crni obelisk
foto: Vijesti online

Erih Marija Remark (1898-1970) je bio pseudonim njemačkog književnika Eriha Paula Remarka. Rođen je u Osnabriku u radničkoj porodici katoličke vjero­ ispovijesti. Sa osamnaest godina je mobilizovan i poslat na front (u vrijeme Prvog svjetskog rata), gdje je ubrzo i ranjen. Poslije rata, da bi preživio, radio je mnoge poslove, uključujući i posao bibliotekara, učitelja, novinara i izdavača.

Godine 1929. objavljuje svoj prvi roman Na zapadu ništa novo pod imenom Erih Marija Remark (srednje ime je promijenio u znak sjećanja na majku), roman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devet­ naestogodišnjeg vojnika. Remarkova popularnost naglo počinje da raste, a on u svojim sljedećim djelima najčešće opisuje ratne i poratne godine. Na­ cistički režim, 1933. godine, pokreće propagandnu kampanju protiv Remarka i spaljuje sva njegova djela.

Remark se 1931. preselio u Švajcarsku, a 1939. godine emigrira u SAD sa svojom prvom ženom gdje 1947. godine postaje punopravni građanin SAD-a Remark se vraća u Švajcarsku 1948. godine, razvodi se od žene i ženi se holivudskom glumicom Polet Godard.

Crni obelisk
foto: Vijesti online

Najznačajnija Remarkova djela su: Na zapadu ništa novo (1929), Tri ratna druga (1936), Trijumfalna kapija (1946), Nebo nema miljenike (1961) i Noć u Lisabonu (1963).

Ne ljutite se što govorim, eto, o starim danima. Svijet ponovo leži u mutnoj svjetlosti apokalipse, miris krvi i prašina posljednjeg razaranja još se nisu razišli, a laboratorije i fabrike već ponovo punom parom rade da održe mir pronalazeći oružje kojim se može raznijeti čitava zemljina kugla. Mir svijeta!

Nikada se o njemu nije više pričalo i nikad manje za njih činilo no u naše doba, nikada nije bilo više laznih proroka, nikada više laži, nikada više smrti, nikada više razaranja i nikad više suza nego u našem stoljeću, dvadesetom, stoljeću napretka, tehnike, civilizacije, masovne kulture i masovnog ubija­nja.

Ne ljutite se, zato, ako se začas vratim u one, na priču nalik godine, kad se nada vijorila nad nama kao zastava i kad smo vjerovali u onako sumnjive stvari kao što su čovječnost, pravilnost, tolerancija - kao i u to da će jedan svjetski rat svakako biti dovoljna pouka jednoj generaciji.

U prodaji od Utorka, 12. oktobra po cijeni od 4.99 Eura.

Preporučujemo za Vas