Na SOS liniju za djecu stiglo preko 700 poziva

Pozivi najčešće stižu poslije podne ili uveče, a većina djece koja zovu su uzrasta između 11 i 17 godina

2748 pregleda 0 komentar(a)
SOS telefon je univerzalan broj za pomoć djeci i mladima u Evropi i svijetu, Foto: Dječiji dom Bijela
SOS telefon je univerzalan broj za pomoć djeci i mladima u Evropi i svijetu, Foto: Dječiji dom Bijela

Više od 700 poziva od početka godine stiglo je na jedinu besplatnu savjetodavnu liniju za djecu i mlade u Crnoj Gori, saopšteno je iz Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

SOS telefon 116 111 je univerzalni broj telefona za pomoć djeci i mladima u Evropi i svijetu. Svake godine putem ovog telefona pomoć potraži više od 20 miliona djece.

Odlučeno je da se SOS telefon promoviše i preko društvenih mreža, pa sada njihov profil na društvenoj mreži “TikTok” prati 2.700 djece i mladih.

”Svima njima želimo da poručimo da ne postoji problem koji je preveliki ili premali i da smo tu za njih kad god im je potreban razgovor, savjet, podrška ili pomoć u bilo kojoj situaciji i u bilo koje vrijeme”, poručila je direktorica Dječjeg doma Vesna Zlatković.

SOS
SOSfoto: Dječji dom Bijela

Iza ove usluge stoje i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, UNICEF i Evropska unija.

Na SOS telefonu radi iskusan tim savjetnika koji je prošao specijalizovani program obuke za telefonsko savjetovanje po ugledu na međunarodnu porodicu dječjih linija.

Djeci su dostupni svaki dan od 24 časa za razgovor o njihovim osjećanjima i savjetodavnu podršku, o raznim pitanjima vezanim za školu, ljubav, porodične odnose, prijatelje, odrastanje, ali i teške situacije poput nasilja i zlostavljanja.

Za djecu i mlade je izrazito važno da znaju da je razgovor povjerljiv i da neće naići na čuđenje, osudu ili ismijavanje. Zato se, kako se ističe u saopštenju, često događa da djeca testiraju SOS telefon prije nego što steknu povjerenje.

Pozivi najčešće stižu poslije podne ili uveče, a većina djece koja zovu su uzrasta između 11 i 17 godina.

Kampanja “Zovi kad si u sosu” je putem interneta i društvenih mreža promovisala ovaj jedinstveni nacionalni servis kao podršku mentalnom zdravlju djece.

”Srećna sam što možemo koristiti popularnost na društvenim mrežama kako bismo hiljadama djece i mladih koji nas prate poručili da kad ne znaš šta bi, uvijek postoji jedno povjerljivo i pouzdano ‘uho za slušanje’ koje nam je svima ponekad potrebno”, kazala je mlada humanitarka i najpopularnija tiktokerka u Crnoj Gori, gimnazijalka Nikolina Radusinović.

Direktorica Dječjeg doma kazala je da kada udruže snage sa mladim ljudima vide da se njihove poruke o mentalnom zdravlju, koje za vrijeme pandemije COVID-19 postaje sve teže sačuvati, dopiru do puno većeg broja djece i mladih. “Što nam govori da treba da budemo upravo tamo gdje su oni”, kazala je Zlatković.

Bonus video: