Odnos sa roditeljima ključan za dobro mentalno zdravlje djece i mladih

Iz Udruženja su kazali da u Crnoj Gori, mentalno zdravlje djece i mladih ali i roditelja nikada nije bilo u fokusu pažnje nadležnih institucija.

3710 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Odnos roditelja i djece ključan za njihovo mentalno zdravlje, ocijenili su iz Udruženja Roditelji i pozvali roditelje i staratelje da iskoriste besplatnu podršku koja im može pomoći da poboljšaju odnos s djecom.

“Udruženje Roditelji poziva roditelje/staratelje da iskoriste podršku besplatne SOS Roditeljske linije koja im je dostupna na broj telefona 080 888 888 i čuju savjete stručnih osoba koje im mogu pomoći da unaprijede odnos s djecom”, kazali su iz Udruženja.

Oni navode da poziv posebno upućuju u susret sjutrašnjem Svjetskom danu mentalnog zdravlja, a s obzirom na to da je upravo odnos roditelja i djece ključan za njihovo mentalno zdravlje.

Iz Udruženja su kazali da u Crnoj Gori, mentalno zdravlje djece i mladih ali i roditelja nikada nije bilo u fokusu pažnje nadležnih institucija.

“Pa je ovaj apel još snažniji u doba korone, u kojoj je podrška roditeljima i djeci dodatno važna. To pokazuje i broj poziva upućenih Roditeljskoj liniji koji je od marta 2020. godine više puta uvećan”, rekli su iz Udruženja.

Prema riječima Udruženja, od početka godine do oktobra, linija je imala više od 1340 poziva roditelja iz svih krajeva Crne Gore.

Linija, kako navode, radi svakim radnim danom od sedam do 15 sati.

“Pozivom besplatne Roditeljske linije ili slanjem poruke na email sos@roditelji.me, roditelji imaju priliku da ih neko sasluša, posveti im vrijeme, čuje njihove probleme i pomogne im da sagledaju ličnu situaciju i dobiju uvid u eventualno rješenje problema”, rekli su oni.

Iz Udruženja navode da to podrazumijeva jedinstven pristup svakom pozivaocu, njegujući princip uvažavanja, razumijevanja, bez kritike i osuđivanja.

“Sve ovo, uspostavljanjem odnosa povjerenja i sigurnosti, pružajući podršku. Budući da je dobila podršku, linija predstavlja potpuno besplatan servis i jednako dostupan svim roditeljima u Crnoj Gori”, kazali su oni.

Koordinatorka i savjetnica na SOS Roditeljskoj liniji Lepa Žunjić kazala je da je roditeljstvo naizazovnija i najodgovornija uloga i dodatno se usložnjava kada društvo ili porodice prolaze kroz određene krizne periode.

“Kada nailazimo na prepreke, često preispitujemo svoje postupke i odluke tražeći pri tome moguća rješenja koja bi bila prihvatljiva roditeljima i u najboljem interesu djeteta”, dodala je ona.

Žunjić napominje da se ne može znati sve o roditeljstvu, niti se od roditelja očekuje da u svakom momentu mogu riješiti svaki problem, već im je potrebna podrška.

“Roditeljska linija upravo tome i služi. Predstavlja podršku roditeljima koji žele da se, uz svoju djecu u okviru porodičnih okolnosti, razvijaju kao ličnosti u ulozi roditelja, jer se roditeljstvo uči i može se unapređivati radom na sebi”, rekla je Žunjić.

Teme zbog kojih roditelji pozivaju SOS liniju često, kako se navodi u saopštenju, zavise od aktuelnih situacija s kojima se porodice suočavaju. “Pa pored ostvarivanje prava koja su otežana zbog aktuelne situacije zbog pandemije koronavirusa tu su i upotreba tehnologije, vršnjačko nasilje, školski problemi, odnosi između braće i sestara, razvojne faze i problem”, kaže se u saopštenju.

Iz Udruženja dodaju i probleme bolesti zavisnosti, seksualnost, razvod, kako razgovarati sa tinejdžerima, problemi sa ishranom, odvikavanje od pelena, fizičko kažnjavanje, smrt u porodici.

“Na liniji rade savjetnici - psiholozi i socijalni radnici koji su prošli obuke za telefonsko savjetovanje i imaju znanja I iskustva za rad sa porodicama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: