Mještani Kraljskih Bara: Ministarstva da konačno preuzmu odgovornost iz svojih nadležnosti

Mještani pozvali predstavnike izvršne vlasti da prestanu sa "konstantnim prebacivanjem odgovornosti"

4442 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Mještani kolašinskog sela Kraljske Bare poručili su da nijesu odustali do svojih zahtjeva, iako ove nedjelje protestni skup nije održan, kako su objasnili, iz objektivnih razloga. U tom selu već 15 mjeseci mještani se, zaustavljajući radove na malim hidroelektranama (mHE) bore, kako kažu, „da sačuvaju svoje rijeke i pravo na život“.

Zbog objektivnih okolnosti, nijesmo održali protestni skup, kako nedeljama i mjesecima unazad to činimo. Poručujemo da nijesmo odustali od svih zahtjeva, koje, već punih 15 mjeseci, upućujemo zvaničnim državnim institucijama. I ovog puta od Ministarstva kapitalnih investicija zahtijevamo hitan raskid koncesionog ugovora, a od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, obaranje urbanističko tehničkih uslova (UTU), kao i građevinskih dozvola, izdatih prije više od 10 godina“, piše u saopštenju iz te Mjesne zajednice (MZ).

Takođe, mještani zahtijevaju od resornih ministarstva „da svako preuzme odgovornost iz svoje nadležnosti, kako po Ustavu i zakonu i imaju obavezu, a ne da konstantno odgovornost prebacuju jedni na druge“.

„Na to ih obavezuju Ustav i zakon, ali i mišljenje ombudsmana, koji je u svom rešenju, od prije mjesec, zaključio da su mještanima Kraljskih Bara kršena ljudska prava,od strane resornih ministarstava“, zaključuju iz MZ.

Bonus video: