Kampanja o biodiverzitetu posvećena urbanim vrstama

Urbane vrste flore i faune predstavljene su na sajtu www.biodiverzitet.me na slikovit i interaktivan način, kroz tekstove, fotografije i ilustracije

1474 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija (EU) u Crnoj Gori nastavlja da promoviše biološku raznolikost kroz edukativnu online kampanju „I ja sam sa vama“, saopšteno je iz EU Info centra.

„Ove jeseni fokus je na urbanim vrstama, koje svakodnevno žive pored nas i sa nama, prilagođavajući se novim uslovima života kao što su prekomjerna gradnja, porast štetnih izduvnih gasova, zagađivanje rijeka i mora“, kaže se u saopštenju.

Organizatori kampanje objašnjavaju da su upravo zbog toga odlučili da kampanju posvete urbanim vrstama, jer su one, kako su naveli, zaslužne za očuvanje biodiverziteta u gradovima, uprkos teškim uslovima.

Urbane vrste flore i faune predstavljene su na sajtu www.biodiverzitet.me na slikovit i interaktivan način, kroz tekstove, fotografije i ilustracije, uz poruku „I ja sam sa vama“.

Posjetioci sajta mogu na njemu upoznati biljke, sisare, ptice, vodozemce i gmizavce, insekte i morske vrste.

„Predstavljamo vam 62 vrste koje žive u urbanim sredinama i odgovorne su za gradsku biološku raznolikost, bez koje bi naš opstanak bio ugrožen“, naveli su iz EU info centra, koji vodi kampanju.

Kako su kazali, posjetioci sajta www.biodiverzitet.me mogu da provjere svoje znanje o urbanim vrstama i osvoje vrijedne nagrade.

„Možete osvojiti bicikl, dvogled ili paket proizvoda inspirisanih prirodom. Najmlađi mogu upoznati „urbane face“ kroz bojanke, koje se nalaze na sajtu i mogu se štampati“, kaže se u saopštenju.

Kampanja „I ja sam sa vama“ počela je prošle godine, kada je EU u Crnoj Gori predstavila 54 zaštićene biljne i životinjske vrste, sa ciljem da pomogne javnosti da ih bolje upozna i zaštiti.

Povod za organizaciju kampanje je Zeleni sporazum /Green Deal/ EU, koji predstavlja strategiju održivog razvoja Unije za 21. vijek, sa ciljem da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

„EU je pripremila i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, koja Crnu Goru i zemlje regiona obavezuje na mjere u oblasti sprječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane“, podsjećaju iz EU Info centra.

Kampanja se realizuje u saradnji sa partnerima - Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centar za zaštitu ptica i Crnogorsko društvo ekologa.

Bonus video: