"trend prenatalnog odabira pola djeteta i dalje veoma zastupljen"

Čvorović: Patrijarhalna tradicija favorizuje muško dijete, djevojčice i dalje neželjene

Smatra da će selektivni abortusi dovesti do toga da će za nekoliko godina doći do velikih poremećaja u društvu i da će broj muškaraca biti mnogo veći od broja žena. Čvorović ističe da je selektivni abortus moralno, etički i medicinski neprihvatljiv i da se njime krši istovremeno nekoliko zakona

5079 pregleda 19 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Patrijahalna tradicija crnogorskog društva i dalje propagira muško dijete kao favorita, kao naslednika porodičnog imetka i loze a to dovodi do toga da su djevojčice i dalje neželjene, smatra potpresjednica Foruma mladih Socijaldemokratske partije (SDP) Marijana Čvorović.

"Danas je 11. oktobar Svjetski dan ženskog djeteta, a mi smo svjesni činjenice da je u Crnoj Gori trend prenatalnog odabira pola djeteta i dalje veoma zastupljen, uvijek su dječaci ti koji su preferirani u odnosu na djevojčice", kazala je ona.

Čvorović je istakla da je prema Monstatovim podacima 2019. godine rođen 331 dječak više u odnosu na djevojčice, iako je kampanja “Neželjena” imala veliki odjek u javnosti "ovaj trend favorizovanja muške djece se nastavlja"

"Ministarstvo prosvjete i dalje ostaje "gluvo"na vapaje ženskih NVO da se usvoje obrazovni programi i sadržaji koji bi od malih nogu učili dječake i djevojčice ravnopravnosti i tome da brat nije važniji od sestre", navodi Čvorović.

Potpredsjednica Foruma mladih SDP-a kaže i da je veliki broj žena koje su trpjele pritisak od strane okruženja da abortiraju samo zato jer nose djevočicu.

Smatra da će selektivni abortusi dovesti do toga da će za nekoliko godina doći do velikih poremećaja u društvu i da će broj muškaraca biti mnogo veći od broja žena. Čvorović ističe da je selektivni abortus moralno, etički i medicinski neprihvatljiv i da se njime krši istovremeno nekoliko zakona.

"lako se većina političkih partija programski zalaže za rodnu ravnopravnost žena i njihovu veću uključenost u politički život i odlučivanje, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, praksa to ne potvrđuje. Razlozi za takvo stanje su najčešće konzervativno shvatanje uloge žene u crnogorskom društvu, nedostatak hrabrosti samih žena za sopstvenim uticajem i prisustvom u javnom životu , kao i sumnje muškaraca u to da žene uopšte mogu da se nose sa tim načinom života i rada", piše u saopštenju Čvorović.

Takođe, još jedan od problema na koje žene nailaze su izostanak podrške porodice i okruženja, smatra ona.

"Crna Gora je potpisala veliki broj međunarodnih i unutrašnjih dokumenata u okviru kojih se tretira i participacija žena u političkom životu kao i rodna ravnopravnost, međutim većina obaveza iz tih dokumenata ostala je samo mrtvo slovo na papiru", kaže ona.

Čvorović dodaje i da je uloga medija ključna u podizanju svijesti o ovom problemu, kao i kvalitetna i dugoročna kampanja koja bi obuhvatala i obrazovne programe u školama i bila podržana sa državnog nivoa svim potrebnim resursima.