Policiju čekamo na istom mjestu

Mještani poručili da ih jučerašnje privođenje neće obeshrabriti da se i dalje bore za svoja prava

6511 pregleda 9 komentar(a)
Neće odustati od zahtjeva: Mještani na lokaciji na kojoj je predviđena gradnja kolektora, Foto: Luka Zeković
Neće odustati od zahtjeva: Mještani na lokaciji na kojoj je predviđena gradnja kolektora, Foto: Luka Zeković

To što ih je policija juče privela neće spriječiti dalju borbu mještana Botuna protiv gradnje kolektora u blizini njihovih kuća, saopštili su juče.

”Nijesmo protiv gradnje kolektora, već protiv toga da se gradi u dijelu naselja gdje živi između 250 i 300 porodica. Mi ne stopiramo radove, nego branimo svoja prava, a za kompromis je potrebna samo dobra volja nadležnih iz Glavnog grada. Umjesto toga, oni šalju policiju kao asistenciju podgoričkom preduzeću ‘Vodovod i kanalizacija’. Nijesmo dozvolili da radovi počnu i nećemo ni da je ovo Moskva, a ne Podgorica”, poručio je u izjavi “Vijestima” jedan od mještana Jagoš Bećirović.

Policija je juče ujutro privela više mještana Botuna koji su protestovali zbog gradnje kolektora.

Iz Uprave policije saopšteno je da su policijski službenici, u skladu sa zakonom, “pružili pomoć u izvršenju Vodovodu i kanalizacijama d.o.o Podgorica”.

”Pošto se u postupku spovođenja izvršenja opravdano očekivalo pružanje fizičkog otpora, a određeni broj lica se okupio na licu mjesta, u namjeri da ne dozvoli izvršenje, to je bio razlog postupanja policije u odnosu na pomenuta lica. Nakon utvrđivanja identiteta i upoznavanja državnog tužilaštva, sva lica su napustila prostorije policije bez daljeg zadržavanja”, saopšteno je iz policije.

Botun protest mještana
foto: Luka Zeković

Partije na vlasti, ali i dio ekoloških aktivista, osudili su jučerašnji čin policije i apeluju na nadležne da hitno nađu novu lokaciju za gradnju kolektora, što je i osnovni zahtjev mještana Botuna od kada je taj projekat najavljen.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević smatra sramnom “intervencijom Uprave policije i Ivana Vukovića”.

Iz Demokratske Crne Gore ocijenili su da se radi o “skandalu bez presedana”.

”...Koliko je ovo nenormalna i nepravedna situacija, najbolje oslikava činjenica da sa jedne strane imamo Veselina Veljovića koji napada policiju, a sa druge Ivana Vukovića koji napada i traži hapšenje mještane Botuna koji protestuju zato što smatraju da su ugroženi. Ovakve prakse, tipične za bivšu vlast DPS-a, nikada više neće biti dio crnogorskog sistema”, saopštili su iz te partije.

Građanski pokret URA pozvao je ministra ekologije i prostornog planiranja Ratka Mitrovića i gradonačelnika Podgorice da, uzimajući u obzir kompleksnost ukupne situacije, kao i činjenicu da je u pitanju naslijeđeno stanje, ranije definisano od strane aktuelne gradske uprave i bivše Vlade, a razumijevajući “više nego opravdane strahove” mještana Botuna, pokažu odgovornost i započnu razgovore o pronalaženju idealnog rješenja.

Iz URE su kazali da se ovakva pitanja ne mogu rješavati silom, te da uvijek postoji prostor za pronalaženje kvalitetnog rješenja “ukoliko za to postoji i promil dobre volje”.

”Ministarstvo i Glavni grad moraju sjesti za sto i uraditi studiju mogućih alternativnih lokacija, u blizini ranije odabrane, koje neće iziskivati ogromne finansijske izdatke, a kojima će izbjeći degradiranje kvaliteta života građana/ki Botuna... Ukoliko bi došlo do izmjene lokacije, Vlada bi morala preuzeti odlučujuću ulogu nadoknađujući nedostajuća finansijska sredstva. To je jedini put, lišen populizma i praznih obećanja, koji na civilizovan način može dovesti do rješenja u korist svih”, saopštili su iz URE.

Povezani članci

11. Oktobar 2021.

Privedeni Botunjani pušteni nakon uzimanja podataka

Ta partija je pozvala Glavni grad da, do okončanja studije, privremeno zaustavi radove, kako bi se izbjegle nove intervencije policije i protesti nezadovoljnih građana.

Slađana Kaluđerović, predsjednica odbora SNP-a u Golubovcima, saopštila je da je među privedenima bio i Slavko Vukčević, odbornik te partije u prethodnom mandatu.

Iz Prave Crne Gore poručili su da su mještani Botuna jutros uhapšeni, samo zbog toga jer su se borili za svoja prava: “Ovo hapšenje je primjer nepoštovanja kako Ustava tako i ljudi koji se bore protiv nametanja samovolje gradonačelnika Podgorice”.

Progon mještana - već viđena stvar

Iz Koalicije za održivi razvoja (KOR) traže da se ispune zahtjevi Botunjana za izmještanje lokacije kolektora.

”Pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na protest i na mirno javno okupljanje garantovani su Ustavom... Ovaj progon mještana nevjerovatno podsjeća na progon ekoloških aktivista koji je decenijama za nama sprovodila Demokratska partija socijalista i ta praksa mora da se prekine”, saopštili su iz KOR-a.

Ističu da se lokalne zajednice moraju konsultovati prije donošenja svake bitne odluke koja utiče ili može uticati na njihov život, jer predviđeni kolektor “neće biti pokraj kuće sadašnjeg gradonačelnika Podgorice”, niti nekoga od funkcionera koji donose odluke, već u blizini kuća i imanja mještana Botuna.

”Shodno tome red je da se mještani pitaju, a da policajci i donosioci odluka konačno shvate da ih plaćaju građani, svi, pa i oni koje su jutros utrpali u policijsku maricu”.

Bonus video: