Odlučivanju prisustvovali i oni što im tu nije mjesto

Osobe kojima tu nije bilo mjesto i koje nisu u lancu odgovornosti, prisustvovale su sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja Joanikija. Komisija konstatovala i da je situaciju dodatno usložnila činjenica da su se ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije protivili ustoličenju na Cetinju. Uprkos svemu, Komisija je, tvrdi sagovornik Vijesti, utvrdila da je Uprava policije zadatak obavila profesionalno

75700 pregleda 230 reakcija 127 komentar(a)
U kabinetu premijera na dan ustoličenja, Foto: Twitter
U kabinetu premijera na dan ustoličenja, Foto: Twitter

Osobe kojima tu nije bilo mjesto i koje nisu u lancu odgovornosti, prisustvovale su sastanku u Vladi na kom su donošene važne odluke uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-pimorskog Joanikija.

To je, prema informacijama Vijesti, konstatovala Komisija Vladinog Biroa za operativnu koordinaciju (BOK) bezbjednosnih službi, u Izvještaju o rezultatima postupanja sektora bezbjednosti tokom ustoličenja mitropolita Joanikija 5. septembra na Cetinju.

Sagovornici Vijesti tvrde da je isto tijelo utvrdilo i da je situaciju dodatno usložnila činjenica da su se ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin protivili ustoličenju na Cetinju:

”I što su, pozivajuću se na procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i UP, tražili da se ustoličenje izmjesti ili odloži”.

Uprkos svemu tome, Komisija je, tvrdi isti sagovornik, konstatovala da je Uprava policije svoj zadatak obavila profesionalno.

”Uzimajući u obzir sve okolnosti, probleme i uočene nedostatke, UP je 5. septembra svoj zadatak obavila profesionalno i efikasno, čuvajući Ustavni poredak i štiteći zagarantovana vjerska prava i slobode”, navodno će se naći u Izvještaju.

Pozitivna ocjena za policiju, uprkos svemu: Detalj sa Cetinja od 4. septembra
Pozitivna ocjena za policiju, uprkos svemu: Detalj sa Cetinja od 4. septembrafoto: Boris Pejović

Taj dokument nosi oznaku tajnosti, a o njemu će danas raspravljati BOK.

Šef Komisije i član skupštinskog Odbora za bezbjednost Dragan Ivanović kazao je juče Vijestima da je izvještaj sačinjen i proslijeđen BOK-u na dalje postupanje i razmatranje, a biće proslijeđen i Vijeću za nacionalnu bezbjednost i Vladi.

”Komisija je ispunila obećanje koje je dala na početku - da će pokušati svim mogućim raposloživim kapacitetima da bude objektivan izvještaj i da će obuhvatiti sve segemente bitne za 4. i 5. septembar i dešavanja na Cetinju”, rekao je on.

Dodao je da o sadržini izvještaja ne može govoriti, jer taj dokument ima oznaku tajnosti.

O tome nije želio da govori ni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

”Nakon sjednice BOK-a, javnosti će biti poznato više detalja”, rekao je on juče.

Biro je 10. septembra formirao Komisiju čiji zadatak je bio da u roku od dvije sedmice sačini izvještaj o tome da li je bilo propusta u postupanju bezbjednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Komisija je formirana nakon što je premijer Zdravko Krivokapić otvorio pitanje povjerenja ministru unutrašnjih poslova i direktoru UP, nezadovoljan navodnim oklijevanjem u izdavanju direktiva policiji.

Poslije pritiska diplomata država Kvinte i najave vicepremijera i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića da će uskratiti podršku Vladi ako bude inicirano razrješenje Sekulovića, odlučeno je da se slučaj istraži i da se potom donese odluka.

U kabinetu premijera na dan ustoličenja
U kabinetu premijera na dan ustoličenjafoto: Twitter

U Komisiji su, osim Ivanovića, predstavnici UP, ANB-a, Ministarstva odbrane i savjetnik vicepremijera.

Vijesti su ranije pisale da će Komisija finalnu procjenu postupanja sektora bezbjednosti i njegovih čelnika sačiniti na osnovu izvještaja policije, MUP-a i ANB-a u vezi događaja na Cetinju.

Početak

Vijesti su još ranije objavile da se višečasovna drama odvijala se u zgradi Vlade Crne Gore, u noći između 4. i 5. septembra sa nekoliko epiloga - uspješnom operacijom obezbjeđivanja ustoličenja mitropolita, ali i žestokim svađama, umalo i fizičkim sukobom, traženjem ostavki, nuđenjem ostavki i još cijelim nizom stvari koje su samoj akciji prethodile.

Sastanci su počeli oko 21 čas, nakon što je završen doček patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija. U toku istog dana je eskalirala situacija na Cetinju gdje je, nakon što, kako se činilo, bezazlenog incidenta sa obaranjem ograde na Dvorskom trgu, došlo do kratkog sukoba sa policijom, a potom i blokiranja ulaza u Cetinje od demonstranata koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Jedan od izvora “Vijesti” tvrdi da je to bio dio taktičkog postupanja policije.

U zgradi Vlade sastali su Krivokapić, Abazović, Sekulović, Brđanin, ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, šef diplomatije Đorđe Radulović, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović, ministar ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, generalna sekretarka Vlade Žana Praščević Milačić, poslanik i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Nikolina Mišnić. Sastanci su trajali gotovo neprekidno tokom cijele noći.

Kasnije je u zgradu Vlade, kao organizator ustoličenja, pozvan i mitropolit Joanikije, kojem je premijer predočio da policija ne želi da sprovede akciju, na šta je on odgovorio da je to sramota i za državu i za Crkvu.

To se, međutim, dešavalo u užem krugu u odnosu na inicijalni sastanak...

Prema informacijama Vijesti, Krivokapić, Joanikije, Injac i Milačić tada su “analizirali” moguće pravce kretanja i došli do zaključka da drumom nije moguće ući u Cetinje, pa SPC pristaje da svega nekoliko episkopa helikopterom bude prebačeno na Cetinje.

Svi izvori “Vijesti” iz Vlade kažu da nikad nije donešena odluka o otkazivanju ustoličenja na Cetinju.

Krivokapić
Krivokapićfoto: Savo Prelević

U zgradu Vlade kasnije su, u različitim terminima, ušli funkcioner Demokratske Crne Gore Momo Koprivica, a potom i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Njih je Krivokapić obavijestio da su pozvani kao predstavnici parlamentarne većine, odnosno pobjedničkih koalicija i predočio im situaciju u vezi postupanja bezbjednosnog sektora...

Unutrašnja kontrola formirala 21 predmet

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije, 25 građana žalilo se na postupanje službenika te institucije tokom protesta na Cetinju 4. i 5. septembra.

Na osnovu toga, odgovoreno je Vijestima, formiran je 21 predmet.

To su Vijestima saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, objasnivši da su četiri pritužbe proslijedili Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove.

”Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije je dostavljeno 25 pritužbi građana u vezi sa postupanjem policijskih službenika povodom predmetnog događaja, povodom kojih je formiran 21 predmet, dok su četiri pritužbe, imajući u vidu njihovu sadržinu, proslijeđene na uvid i dalje postupanje Direktoratu za bezbjednosno-nadzorne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova. Osim navedenog, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije preduzima mjere i radnje iz nadležnosti i povodom šest zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja koje je, u vezi sa primjenom policijskih ovlašćenja u predmetnom događaju, Unutrašnjoj kontroli policije dostavilo Osnovno državno tužilaštvo Cetinje”, odgovorili su iz MUP-a.