GISS: Članovi Vlade da dođu na Margitu i ponište odluku o vojnom poligonu

"Nova Vlada iako je obećala da na Sinja(je)vini neće biti vojnih aktivnosti, već godinu dana nije ukinula odluku o vojnom poligonu donesenu 5. septembra 2019"

2286 pregleda 27 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu

U subotu 16. oktobra u 11 sati Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu organizovaće protestni skup na Margiti na Sinja(je)vini, u znak obilježavanja prve godišnjice sprečavanja vojne vježbe na toj planini.

Iz te nevladine organizacije saopštili su da će tog dana još jednom poslati jasnu i nedvosmislenu poruku:

"Da narod Sinja(je)vine i svi građani koji poštuju Crnu Goru, kao demokratsku i ekološku državu, neće dozvoliti da se naša planina života, pretvori u teritoriju smrti i uništavanja. Godinu dana od kada je počeo najveći protest na Sinja(je)vini, kada je narod na planini na otvorenom proveo 51 dan, mi smo nažalost pred istim zadatkom. Naime, nova Vlada iako je obećala da na Sinja(je)vini neće biti vojnih aktivnosti, već godinu dana nije ukinula odluku o vojnom poligonu donesenu 5. septembra 2019. Stoga, pozivamo premijera i ministre da ovog 16. oktobra dođu sa nama na Margitu, da izađu pred svoj narod, i na tom simboličnom mjestu održe sjednicu na kojoj će ukinuti spornu odluku, a Sinja(je)vinu proglasiti zaštićenim područjem", saopštili su oni.

Istakli su da njihova protestna okupljanja i druge aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite planine poslednjih godina bile brojne:

"Ali među njima pedesetjednodnevni protest na Margiti zauzima sasvim posebno mjesto. Narod Sinjajevine i Crne Gore tada je pokazao da je spreman da brani svoju planinu pod svaku cijenu. Zaista, neizmjerna je i trajna zahvalnost koja se duguje ljudima koji su iznijeli taj teški zadatak. Na prvom mjestu onima koji su bezrezervno i stojički u protestnom kampu proveli od prvog do poslednjeg dana, onima koji su nebrojeno puta došli kad god su im to dozvoljavale mogućnosti, ljudima koji su nesebično pomagali i donosili hranu, ogrijev i druge potrepštine i bez čega protest ne bi ni bilo moguće održati na tako duge staze. Dugujemo zahvalnost svim građanima Crne Gore, a bilo ih je doslovno iz svih naših gradova".

Oni su pozvali sve građane Crne Gore da se 16. oktobra okupe na Margiti na Sinja(je)vini, kako bi opet poslali jasnu poruku - "da naša planina nije i neće biti vojni poligon".

Bonus video: