Stotu godišnjicu službe dočekaće u Tivtu

Nastavlja se saradnja lokalne uprave i Zavoda za hidroemeteorologiju i seizmologiju Crne Gore

3464 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat ustupiće na besplatno korišćenje dvije prostorije u staroj zgradi lokalne samouprave u Ulici Luke Tomanovića u Tivt, Zavodu za hidrometeorologoju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS).

Prostorije ukupne površine 21 kvadrat, čine kancelarija i ostava, a ZHMS će ih besplatno koristiti u naredne dvije godine, uz obavezu da srazmjetno učešću tih prostorija u ukupnoj površini stare zgrade Opštine Tivat, učestvuje u izmirivanju režijskih i troškova obezbjeđenja tog objekta.

Shodno toj kalkulaciji, ZHMS će plaćati ukupno 1,57 odsto svih računa za struju, vodu, grijanje, održavanje i obezbjeđenje zgrade. Saglasnost na ovu odluku treba da daju odbornici u SO Tivat, a u predlogu koji im je uputio gradonačenik Željko Komnenović (NP) stoji da je ZHMS koji je već ranije koristio prostorije u staroj zgradi Opštine Tivat, iskazao interesovanje da i dalje ovdje ima kancelarije i ostavu za smještaj zaposlenih i optreme te naučno-istraživačke ustanove prilikom obnavljanja njenih djelatnosti u Tivtu i okolini.

ZHMS u Tivtu inače, povremeno smješta dio svojih zaposlenih iz Sektora za hidrografiju koji se bave premjerom akvatorijuma mora i jezera, i izradom nautičkih karti i planova. Saradnja Opštine Tivat i ZHMS uspostavljena je prije nekoliko godina i značajno je doprinijela naporima koje je menadžmnet Zavoda na čelu sa bivšim direktotoerm Lukom Mitrovićem, uložio u očuvanje hidrografske djelatnosti u Crnoj Gori, a koja je zbog neracionalnih odluka prethodnih DPS-om predvođenih Vlada i ministara odbrane iz redova te partije, prijetilo gašenje jer se ta, za jednu pomorsku državu strateški značajna djelatnost, prethodno decenijama odvijala pod okriljem Mornarice.

Crna Gora sa morskom obalom dužine 284 i obalom Skadarskog jezera dužine 150 kilometara, posjeduje akvatorij od ukupno oko 7.530 kvadratnih kilometara površine. Međunarodna pomorska organizacija IMO, u skladu sa SOLAS konvencijom, od svih svojih članica imperativno zahtijeva da imaju osposobljene i ažurne službe hidrografskog obezbjedjenja u svojim teritorijalnim vodama. Hidrografska nauka i djelatnost izuzetno su značajni za bezbjednost plovidbe na moru jer se bez hidrografskih i okeanografskih mjerenja ne mogu izrađivati ažurne pomorske karte, niti izdavati druge nautičke publikacije neophodne pomorcima za sigurno vođenje broda kroz obalno more jedne države. Osim pomorsko-stručnog i vojno-strateškog jer su hidrografski podaci izuzetno bitni i za odbranu zemlje, hidrografska služba koju sada obavlja Sektor za hidrografiju ZHMS Crne Gore, izuzetno je bitna i za razvoj turizma jer su ažurne pomroske karte i publikacije osnova za siguran i bezbjedan boravak nautičkih turista u našim vodama, a koji ovdje dolaze kruzerima i jahtama.

Dogodine se, 1,. septembra navršava stota godišnjica kako je upravo u Tivtu, 1922. godine, uspostavljena prva jugoslovenska hidrografska služba. Tadašnja Kraljevska Mornarica SHS je tu obnovila rad Hidrografskog ureda pri Pripremnoj školi za pomorske oficire u Tivtu, jer je sva raspoloživa količina sačuvanih pomorskih karata i publikacija, te navigacionih priručnika sa koje je imala nova jugoslovenska država, ostala u jednom od skladišta bivše austro-ugarske mornarice u Tivtu.

S.L.

Saradnja Opštine Tivat i ZHMS uspostavljena je prije nekoliko godina i značajno je doprinijela naporima koje je menadžmnet Zavoda na čelu sa bivšim direktotorom Lukom Mitrovićem, uložio u očuvanje hidrografske djelatnosti u Crnoj Gori, a koja je zbog neracionalnih odluka prethodnih DPS-om predvođenih Vlada i ministara odbrane iz redova te partije, prijetilo gašenje jer se ta, za jednu pomorsku državu strateški značajna djelatnost, prethodno decenijama odvijala pod okriljem Mornarice”

Bonus video: