Abazović, Spajić, Radulović, Vuković na Paradi ponosa, Đukanović i Bečić ćute

Predsjednik Vlade ima “ranije preuzete obaveze”, dok predsjednici države i Skupštine nisu odgovorili na pitanja. Prisustvo događaju dokazuje da je država Crna Gora voljna da radi na afirmaciji LGBTIQ osoba u društvu, saopštili organizatori

62370 pregleda 485 reakcija 118 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Vicepremijer Dritan Abazović, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, između ostalih, prisustvovaće devetoj Povorci ponosa koja će u subotu održava u glavnom gradu, saznaju “Vijesti”.

Radulović kazao je da učešće na “Montenegro prajdu” sa saradnicima smatra pitanjem principa i dubokog opredjeljenja da se bude na strani poštovanja ljudskih prava.

”Vjerujem da bi svako trebalo da ima pravo da bude ono što jeste. Prajd je zapravo simbol jednakosti gdje šaljemo poruku da želimo društvo bez diskriminacije. Slijedeći taj princip, bićemo u subotu dio Povorke ponosa”, kazao je za “Vijesti” ministar Radulović.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) potvrđeno je da je plan da Povorci prisustvuje ministar Milojko Spajić.

”Jedan od osnovnih principa kojima se rukovodi MFSS je princip jednakosti - niko ne smije biti diskriminisan, niti doveden u neravnopravan položaj. LGBTIQ zajednica ima iskrenog prijatelja i saveznika u ovom resoru,” kazali su “Vijestima” iz Ministarstva.

Za razliku od njih, uz pripadnike LGBTIQ populacije, ulicama glavnog grada neće šetati predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

Iz njegovog kabineta nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” zbog čega neće prisustvovati, a organizatorima su kazali da ima “ranije preuzete obaveze”.

”U ime Kabineta predsjednika Vlade povorci će prisustvovati savjetnica premijera za manjine Maida Gorčević,” navodi se u saopštenju “LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro”.

Na pitanja o učešću nisu odgovorila ni predsjednici države i Skupštine Milo Đukanović i Aleksa Bečić.

Ni ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović neće prisustvovati ovom događaju “zbog unaprijed preuzetih obaveza”.

”Ali i podsjećamo da su na snazi epidemijeske mjere protiv širenja koronavirusa koje striktno propisuju dozvoljen broj ljudi na otvorenom. Takođe, predstavnici zdravstvenih vlasti mole i apeluju na organizatore Parade ponosa da svoj praznik proslave uz poštovanje mjera kako bi štitili svoje i zdravlje svojih najbližih”, navodi se u odgovoru njenog resora.

Iz Ministarstva su istakli da oni doprinose ravnopravnosti i da su LGBTQ osobe kao korisnici zdravstvenih usluga u potpunosti ravnopravne kada je u pitanju zdravstvena zaštita i zdravstveno osiguranje.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kazali su da ministar Sergej Sekulović neće biti u prilici da bude dio ovogodišnje šetnje, ali da će biti predstavnika tog resora na paradi.

Sekulović je i koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava. Iz ovog resora su prisustvo potvrdili državni sekretar Bojan Božović i načelnica Mirjana Vlahović Andrijašević.

Iz ostalih resora nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Iz “PG biroa” potvrđeno je da će šetnji prisustvovati Vuković, koji je potpredsjednik Demokratske partije socijalista.

Kada je u pitanju Skupština, poznato je da povorci neće prisustvovati predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (Demokratski front), ali da hoće predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Božena Jelušić (Građanski pokret URA).

Iz Organizacionog odbora “LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro” su naveli da se nadaju da će odziv biti u što većem broju jer žele da Prajd dožive svi, a ne samo zajednica, te da poruke podrške ne budu deklarativne.

”Organizacioni odbor Prajda smatra da je podrška i prisustvo donosilaca odluka na Povorci od velike važnosti s obzirom na značaj ovog događaja za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori, te ukupna ljudska prava u našoj zemlji. Prisustvo će, takođe, pokazati da država Crna Gora ovim dokazuje da je spremna i voljna da radi na afirmaciji LGBTIQ osoba u društvu, ali i da želi da nastavi i unaprijedi dosadašnju saradnju sa organizacijima civilnog društva”, navodi se u saopštenju.

Upsješno održavanje devete Povorke ponosa, uz brojno učešće donosioca odluka, poslaće, kako smaraju, snažnu poruku pune opredijeljenosti i posvećenosti ka dodatnoj afirmaciji osnovnih ljudskih, ali i evropskih i naprednih civilizacijskih vrijednosti.

Deveta Povorka ponosa predviđena je za subotu od 15h kod spomenika kralju Nikoli u Podgorici. Od spomenika, okupljeni će se kretati Bulevarom Sv. Petra Cetinjskog, proći ulicom Stanka Dragojevića, Bokeškom i Ulicom slobode, nakon čega će se vratiti kod spomenika kralju Nikoli.

Prve povorke organizovane su 2013. godine, a prošlogodišnja je organizovana u vidu povorke automobila zbog pandemije koronavirusa.

Među onima koji su do sada prisustvovali paradi bili su ministri za ljudska i manjinska prava i kulture u Vladi Duška Markovića Mehmed Zenka i Janko Ljumović, kao I tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović.

Bonus video: