Mitrović: Zaštita životne sredine sve važnija i aktuelnija tema

Ministar je rekao da se u Crnoj Gori sada više ne stimulišu industrije koje su vezane za jednokratnu proizvodnju, već se forsiraju one koje imaju stalni protok, odnosno oni projekti koji su pogodni sa stanovišta ekologije i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu

2739 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je u intervju Kineskoj medijskoj grupi (CMG) istakao važnost i hitnost jačanja zaštite biodiverziteta i saradnje u očuvanju životne sredine.

On je uoči 15. zasijedanja Konvencije o biodizverzitetu (COP 15), koje je otvoreno 11. oktobra u Kunmingu u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan sa temom "Ekološka civilizacija: Izgradnja zajedničke budućnosti za sve", naveo da u poslednjih 10 do 20 godina ekologija dobija sve više značaja a time i zaštita biodiverziteta.

"U posljednjih desetak godina razvija se posebna grana ekološkog urbanizma i biodiverziteta i to postaje jedan od najznačajnijih segmenata razvoja i korišćenja prostora kao jednog od najvrijednijih resursa, ne samo u Crnoj Gori nego širom svijeta", rekao je Mitrović.

On je rekao da se u Crnoj Gori sada više ne stimulišu industrije koje su vezane za jednokratnu proizvodnju, već se forsiraju one koje imaju stalni protok, odnosno oni projekti koji su pogodni sa stanovišta ekologije i nemaju negativnog uticaja na životnu sredinu.

Prema riječima Mitrovića, Crna Gora pridaje i veliki značaj tome da se djeca obrazuju kako bi od malih nogu imala svijest o zaštiti životne sredine.

"Najviše se po pitanju nekih ekoloških mjera može ostvariti tako što će se mlada populacija obrazovati na pravi način i iz tih razloga mi smo planirali određene edukativne kurseve za mlađe populacije, da bismo ih naučili da ako imaju dobar i pozitivan odnos prema prirodi", rekao je ministar.

On je podsjetio da je u septembru 2018. godine u okviru ministarske konferencije "Zadužbina budućnosti" u Podgorici pokrenut mehanizam za saradnju iz oblasti zaštite životne sredine između Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE). Za nosioca ovog projekta izabrana je Crna Gora.

"Sada pripremamo konkretne projekte, zajedno ćemo aplicirati, zajedno stimulisati projekte koji su najbolji za sve država CIE-a i Kinu i koji su vezani za zelenu energiju, energetsku efikasnost, zaštitu biodiverziteta", naveo je Mitrović.

Ove godine se obilježava Godina zelenog razvoja i zaštite životne sredine u okviru saradnje Kine i zemalja CIE-a. Govoreći o tome Mitrović je rekao da Crna Gora želi sa Kinom da razmijeni iskustva i bolje sarađuje u zaštiti biodiverziteta i životne sredine, i na bilateralnom planu, kao i u mehanizmu saradnje Kine i zemalja CIE-a.

"Jako bi bilo interesantno da eksperti iz Kine dođu kod nas i potom mi pođemo kod njih da vidimo njihova iskustva… Saradnja sa Kinom u svakom pogledu nam može biti od velike koristi, pa čak i projekat saradnje Kine i zemalja CIE-a je u funkciji zajedničkog rada na rješavanju ekoloških problema, zaštiti biodiverziteta, životne sredine. Na osnovu obostranih iskustava zajednički možemo da napravimo boljitak i za Kinu i za nas koji živimo na ovom prostoru", rekao je Mitrović.

Bonus video: