U Baru osnovana prva omladinska romska organizacija

Tokom jednodnevne obuke, mladi iz Bara su uz pomoć kolega iz Nikšića timskim radom mapirali najveće izazove sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici, naučili više o menadžmentu, upravljanju organizacijama, komunikacijskim vještinama i procedurama za osnivanje organizacije

3569 pregleda 0 komentar(a)
CAREP, Foto: CAREP
CAREP, Foto: CAREP

Kako bi osnažio mlade da prepoznaju diskriminaciju u zajednici i nađu mehanizme za zajedničku borbu za ostvarivanje svojih prava, Centar za afirmaciju romsko-egipćanske (RE) populacije (CAREP) osnovao je u Baru Romski edukativni centar (REC).

“Mladi u Nikšiću i Baru susreću se sa diskriminacijom tokom školovanja, nerješenim pravnim statusom, otežanim uslovima za zapošljavanje ili potpunom nemogućnošću istog, kao i lošim uslovima stanovanja. Ovakve okolnosti demotivišu mlade da aktivno participiraju u svakodnevnim društvenim procesima i dobiju mogućnost za učešće u procesu donošenju odluka. Naša organizacija se potrudila da pruži pomoć i podršku omladini Bara u osnivanju Romskog edukativnog centra koji će predstavljati resursni centar za mlade Bara, fokusno pripadnika RE populacije. Ovakav vid organizovanja mladih jeste preduslov za njihovo aktivno učešće i ozbiljan alat za bolje pozicioniranje mladih”, kazao je Nardi Ahmetović, izvršni direktor CAREP-a.

Romski edukativni centar je prva omladinska romska organizacija u Baru.

„Ova činjenica nam dovoljno govori o tretiranju potreba mladih iz manjinskih zajednica i neophodnosti korjenitih promjena odnosa nadležnih ustanova i cjelokupne zajednice prema mladima. Ne smijemo dozvoliti kao društvo da mladi budu prepušteni sami sebi bez adekvatne brige o njihovom položaju i potrebama”, poručio je Ahmetović.

On je izrazio nadu da će mladi imati kontinuiranu podršku od strane lokalne samouprave i da će zajedničkom akcijom stvoriti zdravo društvo za razvoj mladih.

Tokom jednodnevne obuke, mladi iz Bara su uz pomoć kolega iz Nikšića timskim radom mapirali najveće izazove sa kojima se susreću u svojoj lokalnoj zajednici, naučili više o menadžmentu, upravljanju organizacijama, komunikacijskim vještinama i procedurama za osnivanje organizacije.

Veliku podršku pružila im je Opštine Bar i savjetnik za manjine, Naser Kraja.

Romski edukativni centar je formiran u sklopu projekta „Jačanje aktivizma mladih u opštinama Nikšić i Bar - Zajedno smo jači“. Projekat je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo kroz program “Podrške aktivizmu i liderstvu mladih”, a realizuje se uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Bonus video: