SDT usmeno ispituje Ćalović Marković, Đukanovića pismeno

Direktorka MANS-a tražila da iskaz u svojstvu građanke da na istovjetan način kao i predsjednik Crne Gore - pismeno, iz Specijalnog tužilaštva tvrde da je njena obaveza da dođe u njihove prostorije

70945 pregleda 577 reakcija 107 komentar(a)
Foto: Luka Zeković, Boris Pejović
Foto: Luka Zeković, Boris Pejović

Specijalno državno tužilaštvo saslušaće u četvrtak u svojstvu građanke direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanju Ćalović Marković u vezi sa aferom “Pandora papiri”, dok su predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću dozvolili da se o tome izjasni pismeno.

To proizilazi iz dopisa SDT u koji su “Vijesti” imale uvid.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je prošle sedmice predmet povodom toga što su predsjednik Đukanović i njegov sin Blažo sklapali u inostranstvu tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom i najavilo da će preduzeti “sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti”.

U dopisu Ćalović Marković, specijalna tužiteljka Sanja Jovićević ističe da je poziv za saslušanje u svojstvu građanke direktorici MANS-a bio upućen i za 8. oktobar.

”Obavijestili ste nas da tražite da Vas pismenim putem obavijestimo koja su nam obavještenja potrebna, odnosno da Vam pitanja postavimo pisanim dopisom i istovremeno ste naveli da taj način smatrate opravdanim jer su u ovom predmetnu pisanim putem obavještenja tražena od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te da imajući u vidu ustavom garantovanu jednakost građana tražite da se i Vama omogući da Vam se pitanja postave pisano... Kako je odredbama zakonika o krivičnom, postupku i Zakona o SDT zakonska obaveza SDT da prikuplja i dokaze u pravcu utvrđivanja da li je povodom određenog događaja izvršeno krivično djelo, a obaveza svakog građanina, pa i Vaša, da se odazove pozivu tužilaštva i pruži relevantne podatke, to Vam ponovo upućujemo poziv da dođete u prostorije SDT...”, stoji u dopisu specijalne tužiteljke Jovićević.

Ćalović Marković kazala je “Vijestima” da i u vođenju ove istrage SDT potvrđuje da je, za tužilaštvo, Milo Đukanović iznad zakona i da ne važi ustavno načelo da svi imaju ista prava.

”Umjesto saslušanja, SDT će Đukanoviću poslati unaprijed dogovorena pitanja, kako bi u konsultaciji sa svojim advokatima i savjetnicima, odgovorio u pisanoj formi. Sa druge strane, saslušava predstavnike MANS-a, iako su svi podaci koje imamo već javno objavljeni na našem sajtu i saopšteni na pres konferenciji. Iako smo na to ukazali u posebnom dopisu SDT-u, oni ipak insistiraju na našem saslušanju, dok se Đukanovića ne usuđuju ni da pozovu”, kazala je Ćalović Marković.

Ona poručuje i da “kakav će biti ishod ove istrage, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je najavio u emisiji ‘Načisto”, tvrdeći da na računima Đukanovica nema ništa, te da on njihove trastove prati još od 2012. godine”.

”Takvo postupanje SDT-a potvrđuje naše sumnje da oni uopšte nisu zainteresovani da pronađu Đukanovićevu skrivenu imovinu, već samo i isključivo da to pitanje zataškaju i što prije zatvore istragu. To predstavlja kontinuitet odnosa SDT-a prema svim sumnjivim poslovima Đukanovića i njegovog okruženja, i nije nikakvo iznenađenje. Neshvatljivo je, međutim, da se godinu nakon promjene vlasti, Katnić i dalje nalazi na istoj funkciji, i da i dalje progoni one koji otkrivaju kriminal i korupciju”.

MANS je, u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandora papiri”, objavio da su Milo i Blažo Đukanović 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju svojom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Sin šefa države je, prema tvrdnjama MANS-a, formirao i dvije skrivene kompanije s ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

U dokumentaciji vodeće advokatske kancelarije u Panami “Alcogal”, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova koje su otac i sin Đukanovići sklopili 21. juna 2012. s kompanijom CM Skye 2 (PTC) Limited registrovanom na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može da kupuje i prodaje nekretnine i firme, otvara nove kompanije i žiro-račune, daje i uzima kredite i obavlja razne druge poslove.

Iz kabineta predsjednika države saopštili su da je Đukanović 2012, kad nije obavljao državne poslove, osnovao Viktoria trast, koji, kako tvrde, dok je on bio vlasnik, nije imao nikakvih poslovnih transakcija i nije otvorio nijedan bankarski račun, jer nikad nije aktiviran.

Oni su naveli da je Đukanović, nakon što se iste godine neplanirano vratio na funkciju premijera, cjelokupno vlasništvo nad Viktoria trastom prenio na sina Blaža.

Iz MANS-a su pojasnili da trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, i da na ofšor destinacijama uglavnom služe za skrivanje pravih vlasnika imovine.

Bonus video: