"digitalna transformacija veoma važna u zdravstvenom sistemu"

Borovinić Bojović: Uspostavljen spektar digitalnih usluga kojim je olakšano upravljanje pandemijom

"Prioritetno, borba protiv Sars-COV-2 (koronavirus) u mnogome se oslanja na kvalitetan izvor podataka i njihovu analizu, a u čemu digitalni alati koje Ministarstvo zdravlja sa svojim partnerima konstantno razvija i unapređuje čine polaznu osnovu"

4995 pregleda 4 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Američka privredna komora u Crnoj Gori
Borovinić Bojović, Foto: Američka privredna komora u Crnoj Gori

Osnivanje Direktorata za digitalno zdravlje sa nekoliko strateških pravaca je ključna aktivnost na polju digitalne transformacije zdravstva u Crnoj Gori, kazala je ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović u intervjuu Komitetu za zdravlje Američke privredne komore u Crnoj Gori uoči konferencije "Digitalna transformacija zdravstva Crne Gore – Održivo povećanje dostupnosti inovacija u medicini" koja je planirana za 3. novembar.

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore, Borovinić Bojović je istakla da je digitalna transformacija veoma važna u zdravstvenom sistemu i da joj treba posvetiti posebnu pažnju u budućnosti.

"Prioritetno, borba protiv Sars-COV-2 (koronavirus) u mnogome se oslanja na kvalitetan izvor podataka i njihovu analizu, a u čemu digitalni alati koje Ministarstvo zdravlja sa svojim partnerima konstantno razvija i unapređuje čine polaznu osnovu. U tom kontekstu Ministarstvo je uspostavilo cio spektar digitalnih usluga kojim je institucijama olakšano upravljanje pandemijom", istakla je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da će jačanje i optimizacija procesa funkcionisanja zdravstvenog sistema u narednom periodu sve više počivati na uvođenju digitalnih rješenja, te da razvoj tehnologije omogućava nove pristupe javnom zdravlju, medicinskim procedurama i dostignućima koja možemo implementirati u Crnoj Gori.

"S obzirom na to da je u toku digitalizacija Kliničkog centra kao jedine tercijarne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori i uz činjenicu da intenzivno radimo na digitalizaciji primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, čak i na digitalizaciji hitne medicinske pomoći uskoro će biti prezentovana jedna sveobuhvatna platforma koja će optimizovati i olakšati protok i upravljanje procesima na sva tri nivoa. Očekujemo da će rezultati dosadašnjih napora biti vidljivi do kraja godine", dodala je Borovinić Bojović.

Partneri Vlade Crne Gore i Ministarstva su, kako navodi Borovinić Bojović, države, ali i korporacije koje imaju znanje i viziju za inkluzivni i moderan zdravstveni sistem u Crnoj Gori.

Komentarišući nedavno predstavljenu listu ljekova, ministarka zdravlja kao glavni cilj ističe da svaka naredna lista ljekova treba da bude bolja od prethodne.

"Želimo da sljedeću listu ljekova ažuriramo sa nižim cijenama do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Želimo i da se do kraja ove godine na listi ljekova otvore mogućnosti za uvrštavanje novih ljekova", tvrdi Borovinić Bojović i dodaje da je to naročito važno ako imamo u vidu oboljele od malignih oboljenja, autoimunih bolesti, patologije u dječijoj populaciji i hronočnih zaraznih i nezaraznih bolesti koje su nekad bile glavni uzrok mortaliteta, a danas se uspješno liječe inovativnim ljekovima.

"Naš cilj je da stavimo fokus ne samo na zarazne, nego i na sve one hronične nezarazne bolesti i da kvalitet zdravstvene usluge koju smo u mogućnosti da građanima pružimo ažuruiranom listom ljekova, uzdignemo na jedan veći nivo", naglasila je Borovinić Bojović.

Upitana da li će biti promjena u proceduri nabavke ljekova, s obzirom na činjenicu da su česte nestašice u Crnoj Gori, te da se nabavka se vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, na osnovu plana godišnjih potreba za ljekovima i medicinskim sredstvima, ministarka najavljuje plan Ministarstva zdravlja da u saradnji sa relevantnim ustanovama inicira određene izmjene u sistemu nabavke ljekova i specifičnih terapija u cilju sprečavanja pojave nestašice ljekova u budućnosti.

"Jedan od modela koji razmatramo je model koji se koristi u zemljama EU kojim su usluge u oblasti socijalnog osiguranja, zdravstvene i socijalne usluge izuzete iz Direktive o javnim nabavkama, a koji ima prednosti u odnosu na postojeći sistem", pojašnjava ona.

Pored ovih pitanja, Borovinić Bojović je u intervjuu dala osvrt i na Udruženje pacijenata Crne Gore i predloženo rješenje za liječenje rijetkih bolesti u predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ujedno, pojašnjava i koji su to parametri mjerenja uspješnosti skrininga za karcinom dojke, kolorektalni karcinom i karcinom grlica materice definisani Programom Vlade za 2021. i koji su to koraci Ministarstva zdravlja kada je u pitanju prevencija hroničnih bolesti poput gojaznosti, hipertenzije, hiperholesterolemije i kardiovaskularnih bolesti.

Konferencija „Digitalna transformacija zdravstva Crne Gore – Održivo povećanje dostupnosti inovacija u medicini“ biće održana u srijedu, 3. novembra.

Preporučujemo za Vas