Đurišić stopirao asfaltiranje Ulice Buda Tomovića

“Došli su Komunalni policajci da pruže asistenciju, 'Putevi' sa teškim mašinama za asflatiranje. Nisam im to dozvolio, parkirao sam automobil i pozvao policiju"

8975 pregleda 73 reakcija 15 komentar(a)
Arhiva, Foto: Savo Prelević
Arhiva, Foto: Savo Prelević

Podgoričanin Vanja Đurišić spriječio je jutros radnike “Puteva” da počnu asfaltiranje Ulice Buda Tomovića na Zabjelu.

On je to uradio kako je izjavio, jer Glavni grad nema dozvolu za te radove, jer je dio ulice pod sporom.

“Došli su Komunalni policajci da pruže asistenciju, 'Putevi' sa teškim mašinama za asflatiranje. Nisam im to dozvolio, parkirao sam automobil i pozvao policiju.

Nakon toga su otišli. Ne mogu da rade nešto mimo zakona i ustava. Dio ulice je pod sporom i nikako nisu mogli da počnu sa radovima. U pitanju je korupcija u Glavnom gradu, nepoštovanje zakona, a kao savjestan građanin moja je dužnost da na to upozorim”, kazao je Đurišić.

On je podnio zabilježbu restitucije za 70 metara, a kako je istakao u tom slučaju očekuje samo da nadležni rade svoj posao.

Kako su “Vijesti” pisale građani koji stanuju u Ulici Buda Tomovića su ogorčeni, jer se ne nazire završetak nekoliko stotina metara radova na toj saobraćajnici.

Građani negoduju jer nemaju ni prilaz domaćinstvima, a iz Glavnog grada su ranije priznali da ne znaju kada će biti radovi biti gotovi.

Posao je započet u decembru prošle godine, trebalo je da bude završen u martu 2021, odnosno 100 dana od početka.

Iz Glavnog grada tvrde da su razlog tome brojne izmjene projekta.

Isto tako, iz gradske administracije ističu da je građanin pokrenuo postupak za dio ulice dug sedamdesetak metara, a da je to zemljište u svojini Glavnog grada, sa upisom zabilježbe restitucije. “Rekonstrukcija Ulice Buda Tomovića će biti završena, ali u ovom trenutku ne možemo precizirati kada. Naime, već na početku izvođenja radova u drugoj polovini decembra prošle godine, jedan dio stanovnika okolnih zgrada, uputio je zahtjev Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice za izmjenu projekta, kako bi se omogućio kolski prilaz njihovim objektima preko oborenih ivičnjaka”, naveli su iz Glavnog grada.

Zahtjevi su, dodaju, upućivani i u narednim mjesecima, tako da je na adresu Agencije do 1. juna stiglo čak petnaest zahtjeva, pri čemu je jedan broj građana to učinio usmenim putem na terenu.

“Takođe, građani su zahtijevali i da se ne izvode raskrsnice sa ulicama kojih nema na terenu, a predviđene su Detaljnim urbanističkim planom (DUP), tako da su privremeno, umjesto raskrsnica, postavljeni ivičnjaci duž ulice, paralelno sa njihovim objektima, dok se ne stvore uslovi za izvođenje radova po revidovanom glavnom projektu. Isto tako, da bi se izbjeglo rušenje jednog objekta, sa lijeve strane ulice gledano iz pravca Ulice Radosava Burića, tražena je izmjena širine trotoara sa pet na tri metra, a bilo je i manjih izmjena na elektro i hidrotehničkim instalacijama. Sve ovo iziskivalo je da se u više navrata obraćamo projektantu da izvrši izmjene glavnog projekta, od kojih je posljednja urađena početkom juna”, tvrde iz Glavnog grada.

Poseban problem predstavlja dio ulice, u dužini od 70 metara, koji je kao su naveli svojina Glavnog grada, ali za koji postoji upis zabilježbe restitucije.

„Zbog kojeg građanin koji je pokrenuo postupak ometa izvođača da izvodi radove. Da bismo riješili pomenuti problem, 15. aprila smo se obratili Komunalnoj policiji zahtjevom za asistenciju. Komunalna policija je izašla na teren 11. maja i odmah se povukla suočivši se sa otporom građana, te nije mogla sprovesti asistenciju primjenom ovlašćenja komunalnih policajaca iz Zakona o komunalnoj policiji. Stoga je dana 14. maja upućen zahtjev za asistenciju Centru bezbjednosti Podgorica shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim organima, organima lokalne samouprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka, a 24. maja i urgencija na koju nam je odgovoreno u formi obavještenja da su „poslovi zaštite lica, imovine i objekata u nadležnosti privrednih društava odnosno zaštitarskih firmi“, pa je potrebno da njih angažujemo na gradilištu u funkciji zaštite“, naveli su ranije iz Glavnog grada.

Bonus video: