Upis neizvjestan, protest skoro siguran

Ministarstvo obavijestilo studente da će u zakonskom roku okončati postupak

2492 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Nakon što su studenti Visoke medicinske škole u Beranama najavili protest jer zbog kašnjenja procesa akreditacije ne mogu da upišu master studije u toj ustanovi, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta odgovorili su im da će u što hitnijem zakonskom roku okončati ovaj postupak.

U odgovoru Ministarstva, dostavljenom studentima, navodi se da im je zahtjev za licenciranje dostavljen 29. septembra ove godine, da postoji zakonska procedura za licenciranje i da ne smiju preskočiti niti jednu fazu.

”U odnosu na najavu radikalizacije vaših aktivnosti, smatramo ih legitimnim u svakom demokratskom društvu, bilo da se iskazuju kroz protest ili medije”, piše u odgovoru tog resora.

”Vijesti” su početkom mjeseca objavile da studenti Visoke medicinske škole neće moći da upišu master studije na toj ustanovi ove godine, jer nadležni nisu završili do kraja proces akreditacije.

Grupa studenata “Vijestima” je juče kazala da neće odustati od onog što ih sljeduje po zakonu, a to je unapređenje i dalji nastavak studija.

Prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore (UCG) Veselin Mićanović krajem septembra obavijestio je studente da je Agencija (za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja) završila akreditaciju i da je Ministarstvu prosvjete, nauke i kulture upućen zahtjev za dobijanje licence, ali da taj proces zahtijeva određeno vrijeme, formiranje komisije, posjetu institucijama u Beranama i Herceg Novom, gdje se nalazi program Primijenjene fizioterapije, te da nakon toga slijedi sjednica Vlade i objavljivanje u Službenom listu.

Studenti su prošle sedmice najavili protest i za kašnjenje akreditacije optužili prethodnog dekana Medicinskog fakulteta Gorana Nikolića.

Bonus video: