KC i Ljekarska komora zvanično tražili objašnjenja od policije i tužilaštva

Ljekar priveden jer je radio svoj posao

Iako su prethodno dobili objašnjenje o internim procedurama, policajci su se, navodno, vratili sat kasnije, po nalogu više tužiteljke, i tražili da doktor napusti dežurstvo i pođe sa njima u CB, pod prijetnjom prinudnog privođenja

97903 pregleda 494 reakcija 152 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zekovic
Klinički centar Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Ginekolog dr Nebojša Jokmanović priveden je na radnom mjestu u Kliničkom centru Crne Gore zbog toga što je poštovao interne medicinske procedure - policajci su ga odveli na razgovor nakon što im je pojasnio da je za pregled žrtve silovanja potreban konzilijum ljekara i da on to nije mogao obaviti sam te večeri.

”Vijestima” je nezvanično rečeno da je u noći između 11. i 12. oktobra policija u tu zdravstvenu ustanovu dovezla navodnu žrtvu silovanja i porodičnog nasilja, sa nalogom tužilaštva da ginekolog utvrdi da li je nad njom izvršena nasilna polna radnja.

Isti sagovornik kazao je da je dr Jokmanović inspektorima objasnio da ne može sam pregledati pacijentkinju, jer je za validno prikupljanje ginekoloških i forenzičkih dokaza nužno da to uradi konzilijum sastavljen od tri ginekologa. Nakon toga zakazao je pregled za nekoliko sati kasnije.

Navodno, isto je u telefonskom razgovoru ponovio i dežurnoj višoj tužiteljki Danki Ivanović Đerić.

Sat kasnije, policajci su se vratili na Odjeljenje ginekologije, tražili od dr Jokmanovića da napusti dežurstvo i pođe sa njima u Centar bezbjednosti, prijeteći da će ga, ako to ne učini, prinudno odvesti na saslušanje.

Iz Višeg državnog tužilaštva nije odgovoreno zbog čega je tužiteljka Ivanović Đerić naložila policiji da prikupi obavještenja od dr Jokmanovića, nakon što je odbio da sam, bez konzilijuma, pregleda žrtvu seksualnog nasilja. Nije odgovoreno ni da li postoje smjernice za postupanje u takvim situacijama, odnosno, da li, da bi nalaz bio validan na sudu, mora potpisati konzilijum ljekara ili može samo jedan ljekar.

Iz Kliničkog centra Crne Gore odgovorili su Vijestima da su 12. oktobra zvanično tražili objašnjenje zašto su pripadnici kriminalističke policije oko jedan sat poslije ponoći priveli dežurnog ljekara na jednom odjeljenju:

”Iako su, u prethodnom dogovoru sa nadležnim tužiocem, prihvatili standardizovanu proceduru naloženog pregleda, a onda se poslije sat predomislili i na, prema našem uvjerenju, nedoličan način, uz prijetnju prinudnim privođenjem, doktora sproveli na saslušanje”, kazali su iz KCCG.

Uzalud pojašnjavao da je za pregled žrtve silovanja  potreban konzilijum: Dr Jokmanović
Uzalud pojašnjavao da je za pregled žrtve silovanja potreban konzilijum: Dr Jokmanovićfoto: Zoran Đurić

Iz najveće zdravstvene ustanove kazali su i da, osim što je njihovom uvaženom kolegi pričinjena užasna neprijatnost, jer je on čovjek koji spašava živote, a tretiran je kao opasan kriminalac, jedno odjeljenje je više od sat ostalo bez najstarijeg, najiskusnijeg i dežurnog ljekara:

”Čime je moglo biti ugroženo više života. Ko bi, u tom slučaju, kome polagao račune?”, pitali su iz KCCG.

Predsjednica Ljekarske komore dr Žanka Cerović kazala je da je od Višeg državnog tužilaštva tražila odgovor na niz pitanja.

”Zbog neprofesionalnog i neadekvatnog postupanja prema uvaženom kolegi koji je, pod prijetnjom prinudnog privođenja, u gluvo doba noći, kao kakav kriminalac spoveden na saslušanje iz dežurstva, iako je prethodno i uživo policiji i telefonski tužiocu objasnio kompletnu proceduru realizacije zahtjeva tužilaštva kog je procesuirao i organizovao tako da u cjelosti budu ispoštovani svi profesionalni standardi”.

“Imali smo ludu sreću što nema krivičnih prijava, ni izgubljenih života, dok je naš kolega, umjesto u dežurstvu u bolnici bio u policiji na saslušanju. Privođenjem ljekara iz dežurstva mogla je da bude nanešena nesaglediva šteta svim hospitalizovanim pacijentima na tom odjeljenju, ali i potencijalnim hitnim slučajevima koji su mogli da budu kandidati za operaciju. Ko bi tada odgovarao za nepružanje zdravstvene zaštite? Neće se na ljekarima ‘lomiti koplja’ dok policija i tužilaštvo prebacuju odgovornost jedni na druge zbog prethodnih, nažalost, fatalnih slučajeva zbog kojih su opravdano u žiži. Da sam ja bila na mjestu kolege, sigurno ne bih dobrovoljno pošla u policiju. S lisicama na rukama bi morali da me sprovedu”, poručila je dr Cerović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, direktor Uprave policije Zoran Brđanin predložio je sastanak predstavnika policije, tužilaštva i KC, sa ciljem prevazilaženja problema. Predloženo je da se predstavnici institucija sastanu početkom naredne sedmice.

Iz Uprave policije danas je saopšteno da su službenici Centra bezbjednosti Podgorica povodom događaja od 11. oktobra, a koji se odnosi na prikupljanje obavještenja od dežurnog doktora Kliničkom centru Crne Gore, "postupali po nalogu višeg državnog tužioca i u skladu sa zakonom".

"Budući da je izvjesno da bi se i u narednom periodu zbog službenih postupanja mogli naći u istoj ili sličnoj situaciji, u cilju prevazilaženja problema, biće organizovan radni sastanak predstavnika Uprave policije, tužilaštva i Kliničkog centra Crne Gore, radi usaglašavanja procedura", saopšteno je iz Uprave policije.

Preporučujemo za Vas