Nove preporuke za AstraZeneku

”Veoma rijetko su navedeni slučajevi bili praćeni vrlo niskim nivoima trombocita ili su bili povezani sa krvarenjem. Neki od navedenih slučajeva javili su se kod osoba sa imunološkom trombocitopenijom u anamnezi, a pojedini su imali fatalan ishod”, navodi se u pismu

40195 pregleda 95 reakcija 23 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) uputio je zdravstvenim radnicima pismo sa dodatnim preporukama u vezi sa vakcinom AstraZeneka, koje se odnose na rizik od trombocitopenije kod osoba koje su je primile.

Kompanija Glosarij, kao nosilac dozvole za lijek, i CInMED obavijestili su da su ovakvi slučajevi prijavljeni nakon primjene vakcine Vaxzevria (prethodni naziv AstraZeneka) obično unutar prve četiri sedmice nakon primjene vakcine.

”Veoma rijetko su navedeni slučajevi bili praćeni vrlo niskim nivoima trombocita ili su bili povezani sa krvarenjem. Neki od navedenih slučajeva javili su se kod osoba sa imunološkom trombocitopenijom u anamnezi, a pojedini su imali fatalan ishod”, navodi se u pismu.

Zdravstvenim radnicima je preporučeno da treba razmotriti rizik od razvoja ovog neželjenog dejstva, kod osoba koje imaju trombocitopenijske poremećaje, dok se nakon vakcinacije preporučuje praćenje nivoa trombocita.

U Crnu Goru je juče stigao kontingent od 40.000 doza vakcina Sputnjik V, čime je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, sa ranije isporučenih deset hiljada, zaokružena isporuka ukupno 50.000.

Iz Ministarstva su kazali da je to rezultat bilateralnih pregovora tog resora, odnosno Vlade, sa stručnim timom koji su činili kompetentni predstavnici ruske vlade i proizvođača vakcina.

Pošiljku vakcina u Montefarmu su dočekali ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje Aleksandar Sekulić, a prisustvovao je i ambasador Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

Borovinić Bojović je kazala da će 20 hiljada građana, koji s nestrpljenjem očekuju upravo tu vakcinu, moći će od subote da prime prvu, a kasnije i drugu dozu, i da budu kompletno imunizovani Sputnjikom V.

“Drago mi je da su nadležni uspjeli da prevaziđu poteškoće u proizvodnji druge doze Sputnjik V vakcine, koja će zasigurno, sa velikim zadovoljstvom, biti dočekana u našoj zemlji”, rekla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, današnja isporuka predstavlja zaokruženi proces nabavke vakcina ruskog proizvođača.

Borovinić Bojović je zahvalila ruskoj Vladi na razumijevanju, spremnosti i doprinosu da vakcine što je prije moguće dođu u Crnu Goru.

“Moram da naglasim da smo sa ovih 40 hiljada, do sada obezbijedili ukupno oko 920 hiljada vakcina različitih proizvođača, među kojima su Fajzer, Astra Zeneka, Sinofarm, Sputnjik V”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je najavila da se u narednom periodu očekuje dolazak i 100 hiljada doza Sinovak vakcine.

Borovinić Bojović je naglasila da vakcina ima dovoljno, i ponovo pozvala građane da se što prije vakcinišu, kako bi se epidemija što prije stavila pod kontrolu i zaustavio lanac zaraze.

“Samo visok procenat vakcinacije garant da život možemo vratiti u normalu”, poručila je ona.

Maslenikov je kazao da je ruska vakcina već registrovana u 70 zemalja širom svijeta, sa ukupnim brojem stanovnika od preko četiri milijarde.

Maslenikov je rekao da postoji veliko interesovanje i za rusku vakcinu Sputnjik lajt, koja se sastoji od jedne doze i koristi se u fazi revakcinacije, i da je u toku procedura odobrenja njene primjene u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je prvom dozom vakcine protiv koronavirusa do juče vakcinisano 55,2 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 50 odsto.

Prvu dozu vakcine u Crnoj Gori primilo je 252.330 osoba ili 40,7 odsto, a drugu 228.492 ili 36,9 odsto ukupnog stanovništva.

Od posljedica koronavirusa preminulo je još osam osoba, dok je registrovano 365 novih slučajeva infekcije.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali da je iz Podgorice 129 novopozitivnih, Nikšića 58, Bara 23, Bijelog Polja 22, Berana 19, Herceg Novog 18, Pljevalja 17, Budve 15, Tivta deset, Kotora devet, Danilovgrada i Mojkovca po osam, Kolašina sedam, Ulcinja šest, Tuzi pet, Cetinja četiri, Plužina tri, Rožaja dva, a iz Andrijevice i Šavnika po jedan.

“Tokom četvrtka IJZ-u je prijavljeno osam smrtnih ishoda povezanih sa kovid infekcijom kod četiri pacijenta iz Podgorice, dva iz Berana, po jednog iz Pljevalja i Nikšića. Među preminulima najmlađi je imao 57, a najstariji 85 godina”, saopšteno je.

Iz IJZ je saopšteno da je prijavljen oporavak kod 443 pacijenta.

40,7 odsto stanovništva primilo je prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, dok je 36,9 odsto revakcinisano

Bonus video: