Održan deveti Prajd: Podržali ga ministri, funkcioneri...

Prajdu prisustvuju ministri Srzentić, Radulović, Spajić, Milatović, ombudsman Bjeković, gradonačelnik Ivan Vuković, potpredsjednik Abazović

94732 pregleda 278 reakcija 139 komentar(a)
Počelo okupljanje, Foto: Savo Prelević
Počelo okupljanje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2021. 18:26h

Učesnici devetog Montenegro Prajda krenuli su u šetnju ulicama užeg centra Podgorice.

Oni su se prethodno okupili ispred spomenika kralju Niikoli preko puta Skupštine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

U užem centru Podgorice, odnosno maršutom kojom treba da prođu učesnici šetnje, policija je blokirala saobraćajnice i prisutan je veći broj njih.

Prajd se odvija pod sloganom "Ljubav, ljudi".

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro je poručio da je puno više ljudi, koji su prvi put na prajdu i saopštio zahtjeve.

Kazao je da je Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola počeo sa primjenom ali da 26 povezanih zakona i podzakonskih akata jos nisu dopunjeni.

"Mi pozivamo i Vladu i Skuopštinu da nastave taj proces i nakon dva utvrđena predloga izmjena i dopuna Zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da praktitujemo nesmetano kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji", rekao je Kalezić.

Drugi zahtjev, kako je rekao, odnosi se na trans zajednicu i na nestašicu hormonalne terapije koja traje više od godinu dana.

"Treći zahtjev odnosi se na nastavak kreiranja i usvajanja zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Taj proces je u toku i mi kao LGBT zajednica zahtijevamo da bude nastavljen."

Kalezić je zahtijevao i unapređenje pravosudne prakse u odnosu na govor mržnje prema pripadnicima ove zajednice.

Prajdu prisustvuju ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka Tamara Srzentić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, a prisutan je i ombudsman Siniša Bjeković. Tu je i poslanica GP URA Božena Jelušić.

Spajić i Milatović su poručili da podržavaju održavanje prajda i da su na licu mjesta da pokažu da je Crna Gora otvorena za sve.

"Šaljemo poruku jedne normalnosti, da su ovakvi dani jedna normalna stvar za Crnu Goru. Crna Gora ne smije da robuje nikakvim fobijama, homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama... Mi smo otvoreno društvo za sve, sve različitosti treba da poštujemo, njegujemo, to je naša snaga. I ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima", rekao je Spajić.

Milojko Spajić, Jakov Milatović
foto: Savo Prelević

Milatović je poručio da inkluzivnog ekonomskog razvoja nema bez inkluzivnog društva.

"Upravo iz tog razloga mi smo danas ovdje, ovo je jedan od načina na koji pokazujemo da podržavamo u potpunosti inkluziju u društvu u svakom smislu".

Abazović je poručio da ga raduje što se ovogodišnji prajd održava bez tenzija.

Gradonačelnik Vuković je takođe poručio da podržava održavanje prajda, da je to odlika razvijenog svijeta.

On je podsjetio na prajd 2012. na kojem je bilo, kako je istakao, mnogo više policije. Naglasio je da je danas mnogo drugačija slika, odnosno da je manje obezbjeđenja.

Ivan Vuković
foto: Savo Prelević

Učesnici ne poštuju mjere propisano za suzbijanje koronavirusa.

Aktuelnim mjerama zabranjeno je organizovanje javnih priredbi, političkih i privatnih skupova, proslava, žurki, svadbi, kao i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima više od 50 lica, uz poštovanje propisanih mjera.

Montenegro Prajd
foto: Savo Prelević

Bonus video: