Vujačić može da vodi i grad i emisiju

Glavni grad dijelom finansira rad RTV Podgorica, a zamjenica gradonačelnika dobila autorski sadržaj

23085 pregleda 73 reakcija 36 komentar(a)
Vujačić i Vuković na otvaranju parka u naselju Blok V, posvećenom preminulom jugoslovenskom kantautoru Đorđu Balaševiću, Foto: Savo Prelević
Vujačić i Vuković na otvaranju parka u naselju Blok V, posvećenom preminulom jugoslovenskom kantautoru Đorđu Balaševiću, Foto: Savo Prelević

Gradska televizija se dijelom finansira iz budžeta Glavnog grada, ali u administraciji gradonačelnika Ivana Vukovića ne vide ništa sporno što njegova zamjenica Slađana Vujačić na tom kanalu ima autorsku emisiju pod nazivom “Kaži A”.

Iz gradske službe za odnose s javnošću kazali su da zamjenica gradonačelnika učestvuje u kreiranju emisije naučno-edukativnog karaktera i za to učešće ne prima naknadu.

”U konkretnom slučaju, zamjenica ne ostvaruje nikakav prihod po ovom osnovu. Glavni grad je u stalnoj komunikaciji sa Agencijom za sprečavanje korupcije, o svim pitanjima koja su od interesa za rad Glavnog grada, počev od plana integriteta i mjera koje se donose u skladu sa planom integriteta i traženja mišljenja za određene javne funkcionere, kao i uredno postupanje javnih funkcionera, u skladu sa obavezama iz Zakona o sprečavanju korupcije”, rečeno je “Vijestima” iz PG Biroa.

Odlukom o osnivanju Radi televizije Podgorica, propisano je da je osnovna djelatnost lokalnog javnog servisa proizvodnja, prenos i emitovanje “programa sa informativnim, kulturnim, umjetničkim, obrazovnim, naučnim, dječijim, zabavnim, sportskim i drugim sadržajima od interesa za građane Glavnog grada”.

Dodali su da je emisija koju vodi Vujačić naučnog karaktera i da je propisano da javni funkcioner može da se “bavi naučnom, nastavnom, kulturnom, umjetničkom i sportskom djelatnošću, čak i da stiče prihode od tih djelatnosti”.

Vujačić, koja je završila Medicinski fakultet i u emisiji se bavi zdravtsvenim temama, juče je u telefonskom razgovoru “Vijestima” izjavila da nema ništa da doda u odnosu na odgovor koji smo dobili iz PG biroa.

Tako novinar nije uspio da dobije precizan odgovor na pitanje da li smatra da je moguće u sukobu interesa ako kao zamjenica gradonačelnika potencijalno učestvuje u predlaganju budžeta Gradske TV, na kojoj i vodi emisiju.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner može da se bavi tim djelatnostima i da stiče prihode od autorskih, patentnih i sličnih prava, intelektualne i industrijske svojine.

Na pitanje da li im se obraćao Glavni grad za mišljenje povodom angažmana na Gradskoj televiziji, posebno imajući u vidu da je zamjenica gradonačelnika, a da gradska služba predlaže budžet, iz Agencije za sprečavanje korupcije su “Vijestima” kazali da je Zakonom propisano da je “postupak davanja mišljenja u slučaju sumnje na postojanje sukoba interesa povjerljive prirode” i da ne mogu dati više informacija.

Zakonom, napominju, nije predviđena mogućnost da Agencija po službenoj dužnosti donosi mišljenja u slučaju sumnje na postojanje sukoba interesa.

Radio Televiziju Podgorica osnovala je Skupština Glavnog grada 24. februara prošle godine, a na predlog Glavnog grada.

Budžetom Glavnog grada ove godine namijenjeno je oko 825.000 eura za rad RTV Podgorica.

Prema Statutu RTV, sredstva za finansiranje se obezbjeđuju budžetom Glavnog grada, kao i od proizvodnje i emitovanja reklamnih sadržaja, od sponzorstava...

Glavni grad i RTV Podgorica ugovorom uređuju međusobna prava i obaveze u vezi korišćenja budžetskih sredstava, na način koji odgovara “stvarnim troškovima potrebnim za realizaciju obaveza društva, uključujući pored troškova emitovanja i sredstva za pokriće troškova prenosa programa putem zemaljskih radio-difuznih sistema, digitalizacije i investicija od značaja za srednjoročni razvoj”.

Način i uslovi obezbjeđivanja sredstava iz budžeta Glavnog grada ne smiju uticati na uredničku nezavisnost i samostalnost društva, ističe se u predlogu odluke o osnivanju ovog lokalnog javnog emitera.

Organ lokalne uprave nadležan za poslove finansija dužan je da sredstva preusmjerava mjesečno RTV Podgorica u jednakim ratama.

Za izvršenje budžeta odgovoran je gradonačelnik.

Bonus video: