Iz drugog pokušaja: Careviću odobreno da gradi

Nakon što ga je prije nekoliko mjeseci odbio, glavni gradski arhitekta aminovao gradonačelniku da umjesto stare kuće izgradi četvorospratnu zgradu sa četiri luksuzna stana

25190 pregleda 99 reakcija 28 komentar(a)
Carevićeva kuća koju planira da sruši, Foto: Vuk Lajović
Carevićeva kuća koju planira da sruši, Foto: Vuk Lajović

Vršilac dužnosti Glavnog budvanskog arhitekte Vladan Stevović dao je saglasnost na idejno rješenje četvorospratne zgrade sa četiri luksuzna stana, koju gradonačelnik Budve Marko Carević namjerava da gradi na mjestu kuće koje posjeduje u naselju uz gradski bulevar naspram Turističkog naselja “Slovenska plaža”.

To piše u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

”Usvaja se zahtjev Marka Carevića, daje se saglasnost na idejno rješenje stambenog objekta spratnosti prizemlje i četiri sprata, bruto građevinske površine 562 kvadrata na katastarskoj parceli površine 128 kvadrata u zahvatu Detaljnog urbanistčkog plana ‘Rozino II’”, piše u rješenju koje potpisuje Stevović.

Glavni gradski arhitekta je prije tri i po mjeseca odbio zahtjev Carevića da gradi manju stambenu zgradu, jer je zahtjev, kako je tada obrazloženo, bio nepotpun, a prvi čovjek Bude nije u roku koji mu je dostavljen kompletirao dokumentaciju.

Sada je to očigledno učinio, jer je Stevović dao zeleno svjetlo na idejno rješenje, na osnovu kojeg će biti urađen glavni projekat buduće četvorospratnice.

”Planirano idejno rješenje predviđa, u skladu sa urbanističko tehničkim uslovima, izgradnju objekta stanovanja spratnosti P+4 (prizemlje I četiri sprata). U okviru objekta planiraju se četiri stambene jedinice, po jedna na etažama iznad prizemlja, dok se u prizemlju planiraju zajedničke prostorije za skupštinu stanara, portira i prostor za vertikalnu komunikaciju. Stambene jedinice su po zahtjevu investitora projektovane kao jednosobni komforni luks stanovi. S obzirom na dimenzije parcele i mogućnosti organizovanja parkiranja, planirana su tri parking mjesta u prizemlju objekta uz glavno stepenište. U objektu se planira i jedan lift”, piše u idejnom rješenju na koje je data saglasnost.

Budući izgled Carevićeve zgrade
Budući izgled Carevićeve zgradefoto: Privatna arhiva

Uvidom u list nepokretnosti, prvi čovjek metropole turizma vlasnik je jednospratne porodične kuće u Budva polju, koja u osnovi ima 88 kvadrata i dvorišta od 43 kvadrata, odnosno parcela ima ukupno 132 kvadrata. Kuća, koja će biti porušena u prizemlju i prvom spratu ima stambene prostore od po 67 kvadrata, a u potkrovlju stambeni prostor od 47 kvadrata.

Carević je prethodno dobio od Sekretarijata za urbanizam urbanističko-tehničke uslove, na osnovu kojih je izrađeno idejno rješenje buduće manje stambene zgrade.

Carević je kuću, koju planira da poruši već založio za kreditnu liniju od 800 hiljada eura, što je kao teret upisan u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu.

I dok mu je u Budvi odobrena gradnja, Carevićevoj kompaniji “Carinvest”, što su “Vijesti” nedavno objavile, urbanističko-građevinska inspekcija zabranila je gradnju štale na poljoprivrednom gazdinstvu koje posjeduje u rodnom selu Krimovice u kotorskoj opštini.

Naime, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Direktorat za inspekcijske poslove i licenciranje odbacio je žalbu kotorske kompanije “ Carinvest”, te potvrdio rješenje urbanističko građevinske inspekcije koja je zabranila Carevićevoj firmi da na državnoj zemlji u selu Krimovice gradi pomoćni objekat u osnovi 600 kvadrata.

Riječ je o katastarskoj parceli broj 1140/1, KO Krimovice, koja je uvidom u katastarsku evidenciju u vlasništvu države, odnosno Vlade Crne Gpre.

U listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je riječ o pašnjaku 4 klase ukupne površine 351.394 na kome je kompanija Carinvest izgradila deset pomoćnih zgrada u vanprivredi, čija je površina 520, 681, 520, 343, 659, 268, 313, 356, 214 i 494 kvadrata. Na svim pomoćnim zgradama upisan je teret da je započeta gradnja bez građevinske dozvole, te da je gradnja na tuđem zemljištu.