Pogrebno u Podgorici bi da digne cijene i do 100 odsto

Podgoričko preduzeće takvu odluku pravda time da je od posljednje korekcije 2011. godine sve poskupjelo

23847 pregleda 279 reakcija 25 komentar(a)
Groblje na Čepurcima, Foto: Luka Zekovic
Groblje na Čepurcima, Foto: Luka Zekovic

Pojedine pogrebne usluge u Podgorici poskupiće i za 100 odsto, a kao razlog za takvu odluku nadležni iz preduzeća koje gazduje grobljima navode da je od posljednje korekcije 2011. poskupila struja, gorivo, voda, rezervni djelovi...

U obrazloženju piše da je “cijena elemenata reprodukcije” zvanično poskupila za 69,71 odsto, što je, kako navode, dovelo do porasta troškova poslovanja i nedovoljnog prihoda za pogrebne usluge, a samim tim i gubitaka.

Odbor direktora Pogrebnih usluga predložio je da se poveća cijena za 100 odsto za intervencije po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova i sudova, sa 85 na 170 eura, Kao razlog tome su naveli da je riječ o intervencijama prilikom saobraćajnih udesa, utapanja, kada dolazi do velikog fizičkog opterećenja izvršilaca na terenu.

Pojasnili su da je predložena cijena znatno manja nego u pojedinim gradovima, navodeći da je u Baru od 250 do 400 eura u zavisnosti od intervencije, u Herceg Novom od 100 do 370, a u Budvi 200 eura.

”Predloženo je povećanje cijene prihvata pokojnika od drugog pravnog lica sa 21 na 40 eura, odnosno 90 odsto, jer služba pogrebnih usluga radi neprekidno (0 do 24 časa), tako da stranke u svako doba mogu angažovati izvršioce za smještaj pokojnika u kapeli, koji obezbjeđuju i dalje se staraju do sahranjivanja ili ispraćaja pokojnika”, navodi se odluci koja bi trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine Podgorice zakazane za 29. oktobar.

Istaknuto je da na osnovu izvedenih procenata rasta cijena na malo sve pogrebne usluge treba povećati za 69,7 procenata, ali da su predložili da poskupe samo pojedine.

”Preduzeće je predložilo korekciju onih cijena usluga od kojih ostvaruje najveći prihod, a koje su na najnižem nivou u odnosu na ostale gradove u Crnoj Gori”.

Kako je navedeno, utvrđene su cijene i za nove usluge, kojih ranije nije bilo, kao što je prevoz pokojnika elektrovozilom, koja je ista kao i za prevoz kolicima - 12 eura. Navode da je vozilo nabavljeno iz donacije, pa je preduzeće imalo minimalne troškove po tom osnovu.

”Za upotrebu kapela, radi lakše primjene, predloženo je 2,5 eura po satu, što je drugačiji obračun nego do sada, jer se brišu cijene do 6 časova - 19 eura, od 6 do 24 koja je koštala 21 euro, i za upotrebu kapele preko 24 časa za šta se izdvajalo 28 eura. Predloženom cijenom se za 24 časa korišćenja kapele od porodice pokojnika naplaćuje 60 eura, što je ispod cijene za istu uslugu u ostalim gradovima Crne Gore, dok se za upotrebu do šest časova naplaćuje 15 eura, što je ispod stare cijene”, piše u dokumentu.

Povećava se cijena za ekshumaciju, kako je pojašnjeno, sa 67 i 85, na 87 i 105 eura, iz razloga što je riječ o najtežim uslugama, koje “predstavljaju i fizičko i psihičko opterećenje za izvršioca”.

Predloženo je poskupljenje održavanje javnog groblja, koje se plaća godišnje i do sada je po metru kvadratnom površine grobnice iznosilo 2,5, a predloženo je da bude 3,13 eura.

Nove usluge koje se uvode su kompletno uređenje i čišćenje groba na zahtjev korisnika, za šta će, ukoliko se usvoji cjenovnik, biti potrebno izdvojiti 55,65 eura.

Uklanjanje cvijeća, bilja i izgorjelih cvijeća koštalo bi 13,80, pranje groba blagim i nenagrizujućim sredstvima 8,95, a sađenje sezonskog cvijeća i bilja 33,42 eura.

Bonus video: