Uručeni vaučeri u okviru četvrte faze projekta “Hiljadu plus“

Uručeno je 49 vaučera i to 20 zaposlenima u javnom sektoru, 13 mladim bračnim parovima do 35 godina i 16 ostalim korisnicima

3284 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Foto: CG News
Foto: CG News

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma realizovalo je četvrtu dodjelu vaučera u okviru četvrte faze Projekta “1000+ “.

Uručeno je 49 vaučera i to 20 zaposlenima u javnom sektoru, 13 mladim bračnim parovima do 35 godina i 16 ostalim korisnicima.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za razvoj stanovanja i legalizaciju, Radmila Lainović, kazala je da su se i u ovoj fazi potrudili da obezbijede najpovoljnije uslove za građane Crne Gore, kako bi im pomogli u rješavanju jednog od najvažnijih životnih pitanja.

„Prije svega, obezbijedili smo ubjedljivo najpovoljniju kamatnu stopu 2.99 odsto - fiksnu, bez obaveznog učešća u kupoprodajnoj vrijednosti nekretnine. Obrada kredita je 0.3 odsto, što je još jedna od povoljnosti, a period otplate kredita do 240 mjeseci. Takođe, kroz saradnju sa Notarskom komorom Crne Gore, obezbijeđen je popust od 50 odsto na notarske usluge“, navela je Lainović, kako prenosi agencija CG News.

Ona je podsjetila i na novinu koja je uvedena u ovoj fazi, a to je ponuda već izgrađenih stanova, što je podrazumijevalo da građani sami mogu naći stan na tržištu i kupiti ga uz prethodnu prijavu.

„Ustanovljenom metodologijom obračuna koja obuhvata vrijednost sklopljenih predugovora o kupovini stana, sklopljenih i realizovanih ugovora o kreditu sa konačnom procjenom kreditne sposobnosti aplikanata, kao i na osnovu broja vaučera koji nisu realizovani, došli smo do ušteda po osnovu kojih danas dodjeljujemo 49 vaučera i to: 20 vaučera građanima sa liste čekanja javni sektor, 13 vaučera sa liste čekanja mladi bračni parovi i 16 vaučera sa liste čekanja ostali“, istakla je Lainović.

Prva dodjela vaučera bila je organizovana početkom marta, kada je 191 prioritetno lice dobilo vaučer. Kroz drugu dodjelu, organizovanu za ciljne grupe, uručeno je 148 vaučera, dok je u okviru treće dodjele, organizovanoj u junu, za aplikante sa liste čekanja uručeno 74 vaučera, što je ukupno 413 vaučera.

Vrijednost tekuće, četvrte faze Projekta je 20 miliona eura, od čega je 10 miliona obezbijeđeno kroz kreditni aranžman Vlade Crne Gore i Banke za razvoj Savjeta Evrope-CEB.

Bonus video: