Radionice o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti pripadnika RE urodile plodom

“Fali još toga, ali je postignut značajan napredak koji je očigledan i vidljiv. Posebno je napredak postignut kada je u pitanju zdravstvena zaštita. Dali smo poseban naglasak i značaj prilikom upoznavanja RE populacije koliko je važno da se oni brinu za svoju zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, kazao je Beganaj

2239 pregleda 26 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Radionice i tribine o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, preventivni i zdravstveni pregledi namijenjeni pripadnicima romsko-egipćanske (RE) zajednice urodili su plodom – preko 95 odsto njih ima zdravstvenu knjižicu, dok je deceniju ranije taj procenat iznosio svega 40 odsto.

To je u Nikšiću, na tribini koja se odnosila na značaj primjene inkluzivnog pristupa u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti kod pripadnika RE populacije, kazao Sokolj Beganaj, načelnik Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Tribinu je organizovala NVO “Romsko srce”, u okviru projekta “Podrška boljem socijalnom statusu djece i mladih RE zajednice u Nikšiću”.

“Fali još toga, ali je postignut značajan napredak koji je očigledan i vidljiv. Posebno je napredak postignut kada je u pitanju zdravstvena zaštita. Dali smo poseban naglasak i značaj prilikom upoznavanja RE populacije koliko je važno da se oni brinu za svoju zdravstvenu i socijalnu zaštitu”, kazao je Beganaj.

Kako je istakao, sa novom strategijom koju je Vlada potpisala u septembru, Socijalna inkluzija Roma i Egipćana za period 2021-2025, postavljeni su indikatori na kojima će se raditi u naredne četiri godine.

romi tribina
foto: Svetlana Mandić

“Planiramo da u okviru ove nove strategije svi završe pravni status, svako lice mora da ima zdravstveno osiguranje, da ima zdravstvenu knjižicu, da u što većem broju našu djecu uključimo i u predškolsko i osnovno obrazovanje, i ukoliko je u mogućnosti i u visoko obrazovanje i da se zajednički organizujemo malo drugačije, jer do sada koordinacija nije bila toliko uspješna između donatora, vlasti na nacionalnom i na lokalnom nivou. To moramo malo bolje koordinisati i zajednučki djelovati i smatram da rezultati neće izostati”, kazao je načelnik Direkcije za inkluziju Roma i Egipćana.

Predsjednik NVO “Romsko srce” Ismet Kurti, kazao je da je suština projekta da se kod Roma i Egipćana razvije svijest o liječenju na pravi način.

“U naselju ‘Pod Trebjesom’ narednog mjeseca biće otvorena ambulanta, pošto čekamo da odrede doktora. Prostorije smo obezbijedili, ambulanta će raditi makar dva puta nedjeljno, pošto doktori rade bez dnevnice. Oni će za ta dva dana vršiti preglede mještana tog i naselja i ‘Budo Tomović’”, kazao je Kurti.

Prema njegovim riječima ambulanta bi za sada radila dva mjeseca, a nada se da će drugim projektima doprinijeti njenoj održivosti.

“Za ambulantu smo pribavili stolove, tri stolice i ormar. Sa direktoricom Doma zdravlja smo razgovarali i ona je rekla da će da vidi i da nam javi ko od ljekara može da dođe u našu ambulantu”, kazao je predsjednik NVO “Romsko srce”.

Projekat, kojim su obuhvaćena dva romska naselja u Nikšiću, “Pod Trebjesom” i “Budo Tomović”, podržala je Opština Nikšić sa nešto preko četiri hiljade eura, a traje šest mjeseci.

Bonus video: