Kotor i Nesebar potpisali Memorandum o obnovi prijateljstva

Ono što Nesebar i Kotor povezuje su istorija, kultura i poseban osjećaj kad se nalazite u bilo kom od ova dva grada, kazala je ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj, Snežana Radović

3986 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Opština Kotor
Foto: Opština Kotor

Opština Kotor i Opština Nesebar su danas potpisale Memorandum o obnovi prijateljstva, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Opštine Kotor.

Istakli su i da se oba grada se nalaze pod zaštitom UNESCO-a.

Sporazum su potpisali gradonačelnici Opštine Kotor Vladimir Jokić i gradonačelnik Opštine Nesebar Nikola Dimitrov.

Jokić je tom prilikom kazao da je zadovoljan što se obnavlja odnos između dva grada bogatog kulturno-istorijskog nasleđa i izrazio je nadu da je ovo potpisivanje početak još dublje saradnje Bugarske i Crne Gore.

Plugtschieva je istakla da da joj je posebno zadovoljstvo što je ambasadorka baš u Crnoj Gori i što ima čast da prisustvuje obnovi prijateljstva dva grada koja su različita, ali su oba pod zaštitom UNESCO-a.

Predsjednik Opštine Nesebar, Nikolai Dimitrov je rekao da mu je žao što se zbog pandemije memorandum ne potpisuje zajednički u Kotoru ili Nesebaru, ali je istakao da očekuje da će se predstavnici ovih gradova sresti čim epidemiološka situacija to dozvoli.

Kotor potpisivanje memoranduma
foto: Opština Kotor

Ono što Nesebar i Kotor povezuje su istorija, kultura i poseban osjećaj kad se nalazite u bilo kom od ova dva grada, kazala je ambasadorka Crne Gore u Bugarskoj, Snežana Radović.

Ona očekuje da kad pandemija koronavirusa to dozvoli delegacija Kotora posjeti Nesebar, kao i da delegacija Nesebara posjeti Kotor.

Nakon potpisivanja Memoranduma, u Kotoru je, u crkvi Svetog Pavla upriličeno otvaranje izložbe “Bugarski spomenici pod zaštitom UNESCO-a”.

Potpisivanju u Kotoru je prisustvovala opunomoćena ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori NJ.E. Dr Meglena Plugtschieva, počasni konzul Crne Gore u Bugarskoj, Novica Jovović, predsjednica SO Kotor, Maja Mršulja, kao i potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević. Potpisivanju Memoranduma u Nesebaru je prisustvovala, a potpisao se putem Zoom aplikacije.

Bonus video: