Na području Pljevalja i Žabljaka od 1. jula zabilježen 2.131 slučaj korone

“Zbog povećanog broja osoba kod kojih je dijagnostifikovan COVID19 , u procedure obrade rješenja za pozitivna lica i njihove kontakte za Pljevlja i Žabljak, uključeni su pored domicilnih inspektora i sanitarni inspektori iz drugih gradova Crne Gore"

12619 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Od prvog jula do 15. oktobra na području Pljevalja i Žabljaka registrovano je 2.131 zaraženih novim koronavirusom, potvrđuju podaci Sanitarne inspekcije u Pljevljima.

U julu je obrađeno ukupno 26 lica pozitivnih na COVID19, u avgustu 336, u septembru 1.280, i za prvih četrnaest dana oktobra 489.

U saopštenju za javnost koji potpisuje sanitarna inspektorka Olivera Lučić Miler ne navodi se koliko je od ukupnog broja zarađenih u Pljevljima a koliko u Žabljaku.

“Zbog povećanog broja osoba kod kojih je dijagnostifikovan COVID19 , u procedure obrade rješenja za pozitivna lica i njihove kontakte za Pljevlja i Žabljak, uključeni su pored domicilnih inspektora i sanitarni inspektori iz drugih gradova Crne Gore. U predhodnom periodu podnijeta je jedna krivična prijava zbog nepoštovanja mjera samoizolacije kao i dvije krivične prijave zbog korišćenja lažnih covid potvrda prilikom prelaska granice u saradnji sa Odljeljenjem za kriminalistiku CB Pljevlja”, navodi u saopštenju Lučić Miler.

Ona podsjeća da crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u CG preko svih graničnih prelaza uz jedan od dokaza iz nacionalne digitalne COVID potvrde : Da su potpuno vakcinisani sa propisanim brojem vakcina protiv novog koronavirusa, negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, negativnim brzim antigenskim testom , ne starijeg od 48 sati i Pozitivnim PCR testom starijimm od 10 dana a ne starijim od 180 dana od dana izdavanja rezultata.

“Crnogorski državljani i stranci koji imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori a koji ne posjeduju nijedan od dokaza iz nacionalne digitalne Covid potvrde, modu da udju u Crnu Goru , uz određivanje mjere samoizolacije u trajanju od 10 dana. Samoizolacija podrazumjeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu , uz praćenje zdravstvenog stanja tog lica ,kao I svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe , u skladu sa rješenjem sanitarne inspekcije”, navodi se u saopštenju.

Miler Lučić upozorava da su i dalje na snazi osnovne mjere zaštite od zaraznih bolesti (maska, distanca I higijena)

“Maska je obavezna u svim zatvorenim prostorima a na otvorenim u slučaju nemogućnosti držanja distance.Svadbe- dozvoljeno prisustvo 50 gostiju uz uslov da svi zaposleni i svi gosti posjeduju jedan od dokaza iz Nacionalne covid potvrde (da su uredno vakcinisani sa odgovarajućim brojem doza, da posjeduju negativan PCR test ne stariji od 72 h , negativan brzi antigenski test ne stariji od 48h i pozitivan PCR test stariji od 10 dana a ne stariji od 180 dana. Ista pravila važe i za boravak u diskotekama uz prisustvo ne više od 100 gostiju”, navela je Lučić MIler.

U Pljevljima je u poslednjih dvadesetak dana od posljedice infekcije novim koronavirusom umrle 24 osobe.

Bonus video: