Mihailo: Cetinjski manastir ponovo upisati u vlasništvo države

Mitropolit CPC poručio da je Cetinjski manastir srž i biće same Crne Gore

11337 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Mihailo na jučerašnjem protestu u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Mihailo na jučerašnjem protestu u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo pozvao je Vladu da se “urazumi“ i da Cetinjski manastir ponovo upiše u vlasništvo crnogorske države.

On je saopštio da izuzimanje Cetinjskog manastira iz državnog vlasništva i, kako je rekao, nezakoniti upis u vlasništvo Beogradske patrijaršije, provocira političku atmosferu koja može da doprinese ekstremizaciji.

“Mislimo i vjerujemo da je akterima nezakonitoga prijepisa to i cilj. Pozivamo ih da se urazume i ne vrijeđaju crnogorsko državno i nacionalno dostojanstvo”, kazao je mitropolit CPC.

Cetinjski manastir je, po njegovim riječima, srž i biće same Crne Gore.

“Simbol njenoga trajanja i nekadašnje državno sjedište koje ne trpi okupatorsku nogu. Oličena u Joanikiju Mićoviću, upravniku okupacione organizacije, Cetinjske filijale beogradske patrijaršije, ona je ugazila u njega. Zbog njega i zbog upisa samoga manastira na Srbiju, Crnoj Gori nanijeta je uvreda koja će proizvesti odgovor”, kazao je Mihailo.

Dodao je da treba da upozorava Vladu da on nikada nije bio vlasništvo Srbije, niti će Crnogorci to dozvoliti.

“Očito da su svetosavski ekstermisti, dokazano skloni da ugaze u epohalne zločine, ovladali javnom scenom i bojimo se, da ovakvim aktima, provociraju novu 'Srebrenicu' i 'Vukovar'. Kako sila nije u nama nego u vlasti, ponovo je pozivamo da se urazumi, ovo pitanje riješi na pravedan način i Cetinjski manastir ponovo upiše u vlasništvo crnogorske države”, zaključio je Mihailo.