nakon višegodišnje rekonstrukcije

Otvoren novi vrtić "Naša radost" u Herceg Novom

Bratić je istakla da je povod jučerašnjeg okupljanja primjer kako se kroz jedinstvenu politiku i zajedničke napore daje doprinos izgradnji bolje budućnosti za najmlađe, te da je dječiji osmijeh najveća i najdragocjenija nagrada za sav uloženi trud i zalaganje

8362 pregleda 11 komentar(a)
Bratić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Bratić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

U prostorijama vrtića "Naša radost" u Herceg Novom juče je upriličena svečanost povodom otvaranja te predškolske ustanove nakon višegodišnje rekonstrukcije.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić je otvorila novo zdanje te predškolske ustanove i tom prilikom kazala da se jedan od strateških ciljeva njenog resora definisan strategijom razvoja obrazovanja, odnosi na djecu u predškolskom uzrastu.

"U tom smislu, ovom prilikom bih istakla ozbiljnost sa kojom se pristupilo organizaciji programa predškolskog vaspitanja, u pravcu da svako dijete, aktivno, a uz stručno usmjeravanje od strane vaspitača, razvija lična interesovanja i darovitost, što ima za cilj podsticanje ličnog i grupnog identiteta svakog djeteta, pružajući mu mogućnost da u većoj mjeri kreira svoje predškolske aktivnosti“, kazala je ona, dodajući da ulaganje u infrastrukturu ovakvih objekata stvara osnovu za značajno unapređenje i modernizovanje predškolskog obrazovanja u našoj zemlji, a samim tim i uslove za kvalitetniju i bolju edukaciju naših mališana.

Bratić je istakla i da je povod jučerašnjeg okupljanja primjer kako se kroz jedinstvenu politiku i zajedničke napore daje doprinos izgradnji bolje budućnosti za naše najmlađe, te da je dječiji osmijeh najveća i najdragocjenija nagrada za sav uloženi trud i zalaganje.

Direktorica predškolske ustanove Tamara Živanović koja je poželjela dobrodošlicu okupljenima je kazala da vaspitavajući i obrazujući djecu u duhu demokratije, tolerancije i poštovanja osnovnih ljudskih prava, činimo napore da stvorimo fundamentalne temelje društva sjutrašnjice kao produktivnije i uspješnije zajednice.

"Jedino maksimalnim i kontinuiranim ulaganjem u razvoj djeteta te unapređenjem opštih uslova boravka djece u vrtićima, možemo biti sigurni da ćemo ostvariti njihov maksimalan potencijal .Ovaj moderni vrtić i jeste ulaganje u budućnost djece Herceg Novog, te i nama kao zajednici pruža osjećej da smo dio Evrope i savremenih vaspitno-obrazovnih kretanja", kazala je ona.

U ime Ministartva kapitalnih investicija, prisutne je pozdravio državni sekretar tog resora Marko Perunović, navodeći da je rekonstrukcija objekta izvedena u okviru projekta "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama", te da su sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena iz kredita i donacije, po osnovu ugovora potpisanih sa KfW bankom u iznosu od 22,274 miliona eura.

vrtić HN
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

„Što se tiče predškolske ustanove „Naša radost“ u Herceg Novom, vrijednost izvedenih radova na rekonstrukciji objekta iznosi 2,4 miliona eura, pri čemu je dio radova finansiran iz kredita, a dio iz budžeta Crne Gore. Izvođenje radova je trajalo 17 mjeseci. Rekonstrukciji objekta su prethodili radovi na sanaciji klizišta. Naime, objekat nije u upotrebi od 2016. godine, kada je konstatovano da na objektu postoje značajna oštećenja, a koja su posljedica stanja konstrukcije i djelovanja klizišta“, objasnio je Perunović i naglasio da je unapređenje energetske efikasnosti prepoznato kao jedan od ključnih segmenata politike EU, koja se odnosi na smanjenje negativnog uticaja na klimatske promjene, a koju slijedi i Crna Gora.

Direktor kancelarije Njemačke razvojne banke u Crnoj Gori Željko Uljarević je istakao da KFW projekte energetske efikasnosti realizuje već nekoliko godina u svim zemljama regiona, u saradnji sa odgovarajućim Ministarstvima i da su ovim projektima obuhvaćeni obrazovni i socijalni objekti, kao i pojedine administrativne zgrade.

"Dječiji vrtić „Naša radost“, koji danas otvaramo, jeste drugi objekat u Opštini Herceg Novi koji je finansiran u okviru ovog projekta. Za realizaciju u 3. fazi predviđeno je ukupno dodatnih 18 objekata. Efekti ovakvih projekata su višestruki i dalekosežni. Pored smanjenja potrošnje energije i time pozitivnog uticaja na klimatske promjene, ostvaruje se i značajan ekonomski efekat kroz angažman domaćih preduzeća, ali najvažniji jeste, svakako, socijalni i društveni efekat, kroz poboljšane uslove rada svih zaposlenih i boravak naše djece", saopštio je on.

Drugi dio svečanosti upotpunio je dječiji program, u okviru kojeg su djeca pozdravnom pjesmom poželjeli dobrodošlicu prisutnima, a zatim odigrali mali plesnu koreografiju na temu "Jesenje svečanosti".

Otvaranju su takođe prisustvovali i predstavnici MPNKS državna sekretarka Milica Kadović, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje Slavica Ilinčić i direktorica Direktorata za investicije, javne nabavke, finansije i računovodstvo i nadzor investicija i javnih nabavki u organima državne uprave Dragana Stanović.

Preporučujemo za Vas