Ambasada Izraela donirala defibrilatore Zavodu za hitnu medicinsku pomoć

Ministarka najavila da će pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela

1902 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Nerezidentna ambasada Izreala u Crnoj Gori donirala je Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dva defibrilatora, medicinske aparate koji se koriste kao sredstvo prve pomoći kod srčanog udara i drugog poremećaja srčanog ritma.

Medicinsku opremu je, u ime Ambasade ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović i direktoru Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuku Nikoviću uručio nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan.

Borovinić Bojović je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, zahvaljujući ambasadoru na dosadašnjoj podršci i pomoći, istakla da je donacija neizmjerno važna za zdravstveni sistem, jer se upotrebom tih aparata spašavaju ljudski životi.

Ministarka je, izražavajući zadovoljstvo zbog saradnje dvije zemlje, najavila spremnost i potrebu za mogućnost unaprjeđenja tih odnosa u oblasti medicine, s posebnim naglaskom na Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

"Sistem hitne medicinske pomoći u Izraelu je možemo slobodno reći suveren, precizan i besprekoran, sa jasno definisanim protokolima i mi, kao sistem koji želi da unaprijedi ovaj vid veoma važnog segmenta zdravstva, želimo da primijenimo modele od najboljih, što vi svakako jeste", kazala je ministarka zdravlja.

Ona je najavila da će, u cilju produbljivanja saradnje dvije zemlje u oblasti zdravstva, pokrenuti inicijativu za potpisivanje memoranduma o saradnji ministarstava zdravlja Crne Gore i Izraela.

"Izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa ministarkom zdravlja, ambasador Vilan je najavio i u narednom periodu pomoć i podršku njegove zemlje crnogoskom zdravstvenom sistemu. Takođe, kazao je da će se kroz obuke koje organizuje Agencija za međunarodnu razvojnu sardanju (MASHAV), omogućiti crnogorskim zdravstvenim radnicima stručno usavršavanje u različitim oblastima medicine", navode iz Ministarstva zdravlja.

Direktor Zavoda Vuk Niković upoznao je ambasadora sa načinom funkcionisanja ustanove kojom rukovodi i kazao da je u planu njena reorganizacija, pri čemu će, kako je dodao, iskustva Izraela u tom segmentu biti od velike pomoći, kako bi se unaprijedio sistem crnogorske hitne pomoći.