Glavni grad se za južnu obilaznicu zadužuje 15 miliona eura

Odlukom o zaduženju Glavnog grada predviđeno je da se kredit otplaćuje na deset godina, dok će grejs period biti dvije godine
70 pregleda 5 komentar(a)
Donja Gorica, ležeći, Foto: Arhiva "Vijesti"
Donja Gorica, ležeći, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.11.2017. 17:31h

Glavni grad će se za realizaciju projekta saobraćajnice „Jugozapadna obilaznica”, zadužiti 15 miliona eura, ukoliko odbornici u Skupštini 14. novembra daju "zeleno svjetlo".

Odlukom o zaduženju Glavnog grada predviđeno je da se kredit otplaćuje na deset godina, dok će grejs period biti dvije godine.

"Kredit realizuje Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa Erste bankom, odnosom 50:50. Kamata iznosi 3,95 odsto godišnje plus šestomjesečni euribor. Prije stavljanja kredita u otplatu dogovorena je mogućnost ukoliko to bude odgovaralo Glavnom gradu da se na bazi tadašnjih tržišnih uslova varijabilna kamata pretvori u fiksnu“, navodi se u odluci.

Kredit će, kako se navodi, biti korišćen u 2018. i 2019. godini, dok će otplata rata i kamata početi 2020.godine. Sredstva za otplatu rata i kamata biće obezbijeđena budžetom Glavnog grada, prema utvrđenom vremenskom rasporedu plaćanja.

U odluci se navodi da je kao jedan od uslova kreditnog zaduženja, predviđena i naknada za obradu kredita u iznosu od 100.000 eura, plus 0,25 odsto na dio koji obezbjeđuje Erste banka.

U dokumentaciji se navodi da je Glavni grad, radi obezbjeđivanja neophodnih sredstava za realizaciju ovog strateškog infrastrukturnog projekta, u saradnji sa Vladom, nastavio ranije prekinute razgovore sa Međunarodnom finansijskom korporacijom oko dobijanja kredita.

Nakon iscrpnog prikupljanja informacija od te korporacije, u Glavnom gradu su, kako se navodi u odluci, dobili ponudu „koja je brižljivio razmatrana u organima Glavnog grada i utvrđeno je da je povoljna sa stanovištva ročnosti i kamate“.

Jugozapadna obilaznica je saobraćajnica primarne mreže i predstavlja vezu magistralnog puta Podgorica - Cetinje i magistralnog puta Podgorica - Petrovac.

"Imajući u vidu da je saobraćajno opterećenje na postojećim gradskim magistralama dostiglo maksimum, nametnula se potreba njihove rekonstrukcije, odnosno proširenja, kao i izgradnja novih saobraćajnica, od kojih se kao prioritetna izdvaja saobraćajnica radnog naziva Jugozapadna obilaznica”, navodi se u odluci.

U obrazloženju odluke se navodi da je dionica magistralnog puta Podgorica - Petrovac, na potezu do skretanja za aerodrom, rekonstruisana i pretvorena u saobraćajnicu bulevarskog tipa, dok je za magistralni put Podgorica - Cetinje, na dionici od Ulice Miloja Pavlovića do mosta na Sitnici, urađen glavni projekat rekonstrukcije.

"Obilaznica je dužine 3.621,07 metara, podijeljena je na tri dionice i uključuje i most preko rijeke Morače, dužine oko 150 metara i nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra“, navodi se u dokumentaciji.

Ukupna vrijednost investicije sa PDV-om po stopi od 21 odsto iznosi 21.726.653 eura.

Izvori finansiranja su, kako se navodi u dokumentaciji, Glavni grad sa 17.226.653 eura i Vlada sa učešćem od 4.500.000 eura.

Ugovor o za duženju, nakon pribavljene saglasnosti Vlade Crne Gore, potpisaće gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović.

Bonus video: