Krivaca za rušenje mosta nema, tužilaštvo još izviđa

Informacije o situaciji sa mostom Veliki Ibarac na zaobilaznici kod Rožaja, ne mogu da dobiju ni iz Opštine, a slučaj od decembra prošle godine još nema ni pravosudni, ni građevinski epilog

9285 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Urušavanje mosta Veliki Ibarac na zaobilaznici koja se gradi oko Rožaja, kada su povrijeđena tri radnika i nastala velika materijalna šteta, od decembra prošle godine još nema ni pravosudni, ni građevinski epilog. Sudski spor protiv okrivljenih još nije počeo, a most i dalje stoji u stanju kakvo je bilo nakon rušenja, zbog sudskog spora oko toga ko treba da nadoknadi pričinjenu materijalnu štetu, što je uslov za sanaciju i nastavak radova.

Portparolka Opštine Rožaje Dženana Kuč ispričala je kako je nedavno, kada je pripremala video-prezentaciju projekata koji se izvode na području grada, naišla na zid ćutanja pokušavajući da dobije neku informaciju o izgradnji zaobilaznice.

”To je bila igra gluvih telefona, svi su odjednom bili nenadležni. Nisam imala materijala za taj projekat, i na kraju smo bili prinuđeni da podignemo dron, da snimimo i samo kratko konstatujemo da se radovi izvode”, kazala je Kuč “Vijestima”.

Dobiti neku informaciju u vezi sa izgradnjom zaobilaznice oko Rožaja, posebno je postalo teško, nakon što se u decembru prošle godine urušio most.

Ni predsjednik opštine Rahman Husović (BS), kao prvi čovjek grada, ne raspolaže sa mnogo informacija.

”U ovom trenutku znam samo da se radovi izvode na drugim dionicama zabilaznice, dok se oko urušenog mosta vodi neki sudski spor”, kaže Husović.

Most Veliki Ibarac, čija je izgradnja bila pri kraju, dužine 160 metara, srušio se 24. decembra prošle godine. Tom prilikom, teške tjelesne povrede zadobila su trojica radnika. U trenutku rušenja na mostu su bila četvorica radnika, dok se peti nalazio u blizini kod pumpe za beton.

”I prilikom izlivanja betona došlo je do popuštanja konstrukcije, odnosno skele i radnici koji su bili na mostu, njih dvojica,pali su zajedno sa konstrukcijom i povrijedili se. Radnika koji je bio na pumpi, vjerovatno je udario jedan dio skela ili oplata. Ovaj četvrti u tom momentu nekako je ostao na ivici dijela koji se rušio, ostao je gore”, rečeno je ranije iz ODT Rožaje.

Oni su pojasnili da je most srušen nakon što je popustila konstrukcija, takozvane teške skele.

”Tom prilikom se urušio dio mosta između drugog i trećeg stuba na mostu i tri radnika su zadobila teške tjelesne povrede”, kazali su iz tužilaštva.

Iz sarajevske centrale kompanije “Euro-asfalt”, koja je bila izvođač radova, nijesu željeli da komentarišu moguće uzroke nezgode.

Iz Uprave za saobraćaj, koja je naslijedila bivšu Direkciju kao investitora izgradnje obilaznice kod Rožaja, nijesu mogli da saopšte kada će biti nastavljeni radovi i koliko iznosi materijalna šteta zbog rušenja mosta. Šteta na samom gradilištu može biti milionska, ali su iz Uprave za saobraćaj tada naveli da neće ići na teret državnog budžeta, već na teret izvođača, podizvođača i nadzora, a sve u zavisnosti od nalaza vještaka svih neophodnih struka.

”Vijesti” su uzalud pokušavale da dođu do svježih informacija u Upravi za saobraćaj, na čijem čelu je sve do prije nekoliko dana i dalje bio kadar DPS Savo Parača.

”Vijestima” je u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Rožajama rečeno da se postupak izviđaja malo otegao zbog štrajka advokata i nemogućnošću okrivljenih da angažuju advokate.

”To smo konačno priveli kraju, i ostalo je da se obave još neke radnje u fazi izviđaja”, kazao je tužilac ODT Rožaje Aldin Kalač.

Osnovno državno tužilaštvo u ovom gradu još u martu ove godine podnijelo je krivične prijave protiv četiri firme koje su radile na izgradnji i sedam odgovornih lica, odnosno direktora i inženjera.

Prijave je, zapravo, podnijela rožajska kriminalistička policija po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u ovom gradu, a osumnjičeni se terete za krivično djelo teška djela protiv opšte sigurnosti.

Prijave su podnijete protiv crnogorske podružnice sarajevske firme “Euro-asfalt”, njenog vlasnika i direktora Hameda Ramića (60) iz Sarajeva, kao i glavnog i odgovornog inženjera Suada Julardžija iz Zagreba.

Prijavama su obuhvaćeni podgorička firma “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja”, njen izvršni direktor Radomir Vuksanović (43) iz Podgorice i glavni i odgovorni inženjer Nebojša Pejović (35) iz Nikšića. Policija tereti i podizvođača - kompaniju “Vektra - Integra” iz Sarajeva, njenog direktora Jasmina Trampu (37) i rukovodioca radova Anesa Grahića (29) iz Sarajeva, kao i drugog podizvođača firmu “AXA company” iz Bijelog Polja i njenog direktora Ismaila Brnčevića (57) iz Novog Pazara.

Problematično izvođenje radova bosanskog “Euroasfalta”

Bosanska firma “Euroasfalt” dobila je projekat izgradnje zaobilaznice oko Rožaja još 2017. godine. Dužina zaobilaznice je 2,6 kilometara, a na njoj se dva tunela dužina 1.193 i 693 metra, kao i dva mosta dužina 17,7 i 154,7 metara.

Ugovor su potpisali generalni direktor “Euroasfalta” Hamed Ramić, ispred Konzorcijuma izvođača, i generalni direktor Savo Parača ispred Direkcije za saobraćaj Crne Gore.

Zaobilaznica oko Rožaja je bio drugi veliki posao bosanske kompanije “Euroasfalt” u Crnoj Gori.

Ova firma je krajem 2016. godine angažovana i za izgradnju dionice puta Lubnice - Jezerine na putnom pravcu Berane- Kolašin. Taj posao traljavo i bez žurbe još uvijek rade, i podižu cijene mimo ugovorenih.

Imali su još dosta poslova u Crnoj Gori dok je na čelu tadašnjeg Ministarstva za saobraćaj bio Rožajac Osman Nurković (BS). Sumnjalo se da se radi o poslovno partijskoj sprezi BS i bosanske SDA, čiji je Ramić, navodno, jedan od glavnih donatora.

Bonus video: