Na spisku 9 opštinskih službenika, koji mjesecima ne dolaze na posao, od kojih su neki visoki lokalni funkcioneri DPS-a

Ko su doktori koji štancuju politička bolovanja?

Opština Budva zatražila od Zdravstvene i sanitarne inspekcije da izvrši kontrolu rada ljekara Doma zdravlja

34121 pregleda 143 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva zatražio je od Uprave za inspekcijske poslove - zdravstvene i sanitarne imspekcije da izvrši kontrolu izdatih bolovanja u Domu zdravlja Budva. Na spisku se nalazi devet opštinskih službenika, koji mjesecima ne dolaze na posao, od kojih su neki i visoki lokalni funkcioneri DPS-a.

”Već duže vrijeme određeni zaposleni u organima lokalne uprave permenentno korosti bolovanje koje je duže i od godinu dana. Problemi u organima lokalne uprave se uvećavaju kada se nadovezuje bolovanje na bolovanje. Imamo situaciju da su zaposleni odsutni 30 dana zbog jedne bolesti, a nakon toga još 30 dana zbog druge bolesti, pa nam se čini da se bolovanje zloupotrebljava, odnosno da zaposleni bez valjanog osnova često otvaraju bolovanja”, piše u zahtjevu koji je poslala administracija gradonačelnika Marka Cervića, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Kap koja je prelila čašu je slučaj jedne dugogodišnje zaposlene u Opštini, visoke funkcionerke DPS-a, koja gotovo godinu nije dolazila na posao, prilažući doznake koje potpisuju ljekari iz Doma zdravlja, da bi bolovanje iznenada prekinula i uzela odmor, i to baš u vrijeme kada je bila konferencija DPS-a, da bi nakon pet dana zaključila odmor, pošto su prestale partijske aktivnosti, i ponovo uzela bolovanje.

Alarm je uslijedio nakon što su fotografije sa partijske konferencije objavljene na društvenim mrežama. Tada je krenula istraga, odnosno da se utvrdi ko su ljekari koji izdaju višemjesečna bolovanja zaposlenima koji primaju platu poreskih obveznika.

Zdravstvenoj inspekciji koja je pozvana da ispita cijeli slučaj biće predočena i fotodokumentacija pojedinih zaposlenih koji se, iako su na bolovanjima, redovno mogu sresti po gradu, šoping centrima, obavljaju druge poslove, dok im se iz opštinske kase isplaćuje plata, a oni uredno dostavljaju ljekarske doznake.

”U cilju provjere regularnosti bolovanja koje su mahom doktori Doma zdravlja Budva izdavali zaposlenima u Opštini Budva, obratili smo se zvanično upravi ove institucije da dostave zvanične podatke kojim su to sve zaposlenim licima odobrena bolovanja u posljednje dvije godine. Ovo posebno iz razloga što postoje osnovane sumnje da jedan broj njih zloupotrebljava bolovanja na način što izbjegavaju dolazak na posao i svoj izostanak pravdaju potvrdama zdravstvenih institucija. Kada smo dobili zvaničnu potvrdu da su ta bolovanja izdata od strane doktora Doma zdravlja, Opština Budva se obratila Upravi za inspekcijske poslove sa zahtjevom da se izvrši kontrola rada doktora koji izdaju fiktivna bolovanja i time pokrivaju one koji mjesecima ne dolaze na posao a redovno primaju platu”, kazali su “Vijestima” u Opštini.

Kako je pojašnjeno, zbog zakonskih ograničenja i zaštite koja je propisana u slučaju bolovanja da se protiv lica koje koristi ovo pravo ne može pokrenuti disciplinski postupak, jedini način da se konačno stane na put ovim zloupotrebama je provjera rada doktora i zdravstvenih institucija koja će se utvrđivati u narednom periodu.

”Nedopustivo je da neko koristeći svoje lične ili pak političke veze, na ovaj način izigrava zakon, zbog čega će svako bolovanje ubuduće biti predmet provjere pred nadležnim institucijama. Imamo slučajeva da se bolovanje vuče više od godinu dana zbog čega je i poslat upit inspekciji da li doktori u tim slučajevima lica upućuju na pravo na invalidsku penziju ili neka druga prava ili se radi o štancovanju bolovanja u političke svrhe kako bi se nekim licima iz DPS ili njima bliskima sačuvala radna mjesta i kako ne bi potpali pod primjenu zakona i suočili se sa sopstvenom odgovornošću. Ovo pokazuje da su im bolovanja praktično ‘na izvol’te’ i da se ista štancuju kako kome odgovara. Tome se jednom mora stati na put i izvršiti zakonski obračun sa svima koji učestvuju u takvim nedjelima”, naglasili su iz lokalne uprave.

Lani bolovalo više od četvrtine zaposlenih u Opštini

Opština Budva godinama drži neslavan rekord po broju radnika koji koriste bolovanja.

Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo je na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 je odsustvovalo s posla, ukupno 5.346 dana.

To piše u godišnjem izvještaju Sekretarijata za lokalnu samoupravu, koji su “Vijesti” objavile prije pola godine.

Tako su prošle godine prosječno, radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca. Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizlazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju.

”Na dan 31. decembar 2020. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 308 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenosti na rad - bolovanja, 82 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2020. godini, što je 26,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 65 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 17 dana po zaposlenom”, navodi se u izvještaju.

Da je slično bilo i ranijih godina, potvrđuje i podatak da su radnici lokalne uprave 2019, kada ih je bilo 316 stalno zaposlenih, odsustvovali ukupno 5.141 dan. Te godine njih 88 bilo je bolovanjima, što je 28 odsto od tada ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 58 dana po odsutnom zaposlenom. Ništa bolja situacija nije bila ni 2018. godine, kada je takođe četvrtina zaposlenih bila na bolovanju, i sa radnog mjesta odsustovala čak 6.197 dana. Tada je od 331 zaposlenog na neodređeno vrijeme, 85 je koristilo bolovanje, odnosno prijevremeno bilo spriječeno za rad - prosječno 72 dana po odsutnom službeniku, odnosno 19 dana po zaposlenom.

Preporučujemo za Vas