Škole u Pivi ostaju bez đaka

Škole ove godine pohađaju 164 đaka, a 2003/04. školske godine bilo ih je 327, saopšteno je na Skupštini
485 pregleda 3 komentar(a)
Obrazovni centar Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Obrazovni centar Plužine, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2017. 16:53h

Broj učenika u Pivi prepolovljen je u posljednjih desetak godina, a može se očekivati da učionice još više opuste.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Plužine saopšteno je da je u matičnoj školi i njenim područnim odjeljenjima školske 2003/04. bilo 327 učenika, dok ih je ove školske godine 164.

Ni odluka SO Plužine iz 2013. godine - da nezaposlene porodilje primaju mjesečnu naknadu od po 100 eura sve dok dijete ne napuni dvije godine, ni besplatni udžbenici za sve osnovce i školske torbe koje dobijaju prvaci, nijesu mnogo pomogli.

U matičnoj školi u Plužinama, u sklopu Obrazovnog centra pod čijim krovom se nalazi i srednja škola, ove godine upisano je osam prvaka.

Od 142 učenika, 62 su od prvog do petog razreda.

U osam područnih odjeljenja nastavu pohađaju 22 učenika - u Barnom Dolu jedan, u Bezuju, Borkovićima, Mratinju i Rudinicama po dva, Smriječnu tri, Dubljevićima četiri i na Goranskom šest.

Situacija nije ništa bolja ni u osnovnim školama u Stabnima i u Donjim Breznima. Tako u školi „Bećko Jovović“ u MZ Stabna, kojoj pripada 11 sela, nastavu pohađa svega 10 učenika, od kojih je jedan prvak. Drugi i sedmi razred u školi koja je bila treća vaspitno-obrazovna ustanova u Pivi, osnovana 1897. godine, je bez učenika, a 1974. samo od petog do osmog razreda bilo je 120 đaka.

Ni OŠ “Bajo Pivljanin” u Donjim Breznima koja je sa radom počela kada i škola u Stabnima, ne može se pohvaliti brojnošću učenika - nastavu pohađa 14 đaka, a prije pet decenija bilo ih je 11 puta više.

Srednju školu u Plužinama ove godine pohađa 87 đaka.

Prema popisu iz 2011. godine, u Opštini koja je po prosječnoj starosti žitelja najstarija u Crnoj Gori, a i po stopi nataliteta se nalazi na začelju, bilo je 3.286 stanovnika.

U Plužinama je lani sklopljeno 10 brakova i rođeno 15 beba. Samo jedan par je izgovorio "da" ove godine, a za prvih šest mjeseci rođeno je devet beba.

Školama fali stručnog kadra, dok 30 nastavnika u Nikšiću čeka posao

Iako se na evidenciji nikšićkog Biroa rada nalazi tridesetak nezaposlenih nastavnika i profesora razredne nastave, područna odjeljenja u Pivi i dalje "kubure" sa kadrom.

"U razrednoj nastavi nestručno je zastupljena nastava u područnim odjeljenjima Bezuje, Borkovići, Barni Do, Mratinje i Dubljevići i pored nastojanja da se putem konkursa dođe do stručnog kadra”, stoji u informaciji o stanju u plužinskom Obrazovnom centru.

Nastavu u pomenutim područnim odjeljenjima izvode apsolventi psihologije i razredne nastave, kao i predmetni nastavnici geografije, biologije...

"Na evidenciji Biroa rada Nikšić nalazi se jedna osoba koja je završila za nastavnika razredne nastave (VI stepen). Sa VII stepenom na evidenciji Biroa rada Nikšić ima 14 profesora razredne nastave, 14 bečlora - odsjek učiteljke studije, a u Plužinama ima jedno lice koje je završilo za profesora razredne nastave", saopšteno je "Vijestima".

Bonus video: