Uklonjene betonske brane na Vezišnici: 2013. ih izgradio nepoznati investitor

"Pozdravljamo inicijativu uklanjanja zastarjelih, nepoželjnih I nefunkcionalnih barijera iz rijeka te smo se rado pridružili pozivu koji su uputile nevladine organizacije", istakao je potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović

8257 pregleda 4 komentar(a)
Uklanjanje brana, Foto: Goran Malidžan
Uklanjanje brana, Foto: Goran Malidžan

Tri betonske brane, koje je na rijeci Vezišnici u mjestu Borovica u opštini Pljevlja 2013. izgradio nepoznati investitor, danas su uklonjeni iz rijeke.

Ovo je prva akciji u regionu koja se sprovodi kao dio evropske inicijative za uklanjanje zastarjelih, nefunkcionalnih I opasnih pregrada iz rijeka, a u svrhu poboljšanja njihovog stanja i biološke raznovrsnosti.

Uklanjanjem pregrada iz rijeke ponovo je uspostavljena prirodna dinamika protoka vode i omogućeno kretanje ribama, a u značajnoj mjeri smanjuje opasnost od poplava.

Vezišnica, lijeva pritoka Ćehotine je danas samo sjena onoga što je nekad bila.

Industrijsko zagađenje, neprečišćene komunalne vode i ilegalne barijere uticale su negativno na nekad bogati biljni i životinjski svijet.

"Pozdravljamo inicijativu uklanjanja zastarjelih, nepoželjnih I nefunkcionalnih barijera iz rijeka te smo se rado pridružili pozivu koji su uputile nevladine organizacije. Na taj način Opština Pljevlja i šira zajednica direktno doprinose ostvarivanju ekoloških ciljeva, kako nacionalnih tako i međunarodnih, a posebno u kontekstu unaprjeđenja ekološkog statusa rijeka", istakao je potpredsjednik Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

Koordinatorka inicijative za uklanjanje barijera u WWF Adria Branka Španiček kazala je da se Opština Pljevlja priključila pozivu koji je WWF Adria uputila opštinama I javnim ustanovama u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"S obzirom da uklanjanjem ove tri brane na Vezišnici ona ponovno postaje rijeka slobodnog toka, posebno nam je drago da je upravo ona lokacija prvog uklanjanja pregrada u regionu. Slične uspjehe želimo ponoviti u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i nastaviti s dobrom saradnjom u Crnoj Gori, gdje je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izrazilo želju za zajedničkim radom na ovoj temi", kazala je Španiček.

Naglasila je da bez saradnje Opštine Pljevlja, nadležnog ministarstva i bez podrške Sportsko-ribolovnog kluba "Lipljen-Pljevlja" ovo ne bi bilo moguće realizovati.

Generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Tamara Brajović, naglasila je kako je ovo samo početak saradnje na identifikaciji lokacija nefunkcionalnih pregrada, čime će se osloboditi desetine kilometara vodotokova i omogućiti obnovljanje biološke raznovrsnosti rijeka.

"Ova inicijativa nije samo tendencija Ministarstva da postigne evropske standarde i realizuje obaveze prema Evropskoj uniji, već je i želja da se crnogorskoj javnosti pojasni značaj ovih aktivnosti. Važno je našim građanima pojasniti i podići svijest o važnosti biološke raznovrsnosti, odnosno o posljedicama koje nastaju kada se prirodne vrijednosti nemarnim I nestručnim pristupom podrede pojedinačnim interesima uz nesagledive posljedice na štetu opšteg interesa", napomenula je Brajović.

Iz WWF Adrije se nadaju kako će se u narednom periodu i druge opštine u Crnoj Gori javiti na poziv koji im je upućen ranije ove godine kako bi se sistemski pristupilo uklanjanju stotina starih i nefunkcionalnih barijera iz crnogorskih rijeka.

Poboljšanje ekološkog statusa rijeke Vezišnice je dio i rada WWF Adrije, Opštine Pljevlja, udruženja "Da zaživi selo", Eko-tima i organizacije TNC na zaštiti gornjeg toka rijeke Ćehotine, gdje se trenutno sprovode istraživanja kao preduslov buduće zaštite ovog područja.

Bonus video: