Za Agenciju traže budžet od 1,91 milion eura

Na sjednici Savjeta bilo riječi i o kampanji uoči decembarskih izbora u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju

2931 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije utvrdio je juče nacrt budžeta Agencije za sljedeću godinu, koji je projektovan na 1,91 milion eura.

Načelnica Službe za finansijske poslove u Agenciji Zorica Ćupić kazala je na jučerašnjoj sjednici Savjeta da su se u tom dijelu pridržavali minimuma koji je propisan Zakonom o sprečavanju korupcije. Zakonom je propisano da odobrena sredstva za Agenciju ne mogu biti manja od 0,2 odsto tekućeg budžeta Crne Gore.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović kazao je da sa državnim institucijama imaju spor po pitanju finansiranja.

”Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je ponovo tražilo od nas da kršimo Zakon i dostavimo predlog koji je manji od 0,2 odsto. Od strane Agencije i direktorke obaviješteni smo da će ipak naš nacrt programskog budžeta biti u skladu sa Zakonom”, kazao je on na sjednici.

Iz Agencije je juče saopšteno da se u postupku planiranja i utvrđivanja sredstava potrebnih za rad za narednu godinu rukovodilo “planiranim razvojem, smjernicama za dalje institucionalno i kadrovsko jačanje Agencije, te činjenice da je za narednu godinu planirano održavanje izbora u jednom broju crnogorskih opština”.

Prvi dio jučerašnje sjednice Savjeta bio je posvećen aktivnostima Agencije u toku kampanje za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, koji će biti održani 5. decembra.

Dušan Drakić, koji je u Agenciji zadužen za oblast kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja, kazao je da su četiri politička subjekta do sada otvorila žiro-račune, ali da nije bilo priloga.

Prema dokumentu na sajtu Agencije, Demokratska partija socijalista otvorila je izborne žiro-račune za sve tri opštine, Građanski pokret URA za Cetinje i Mojkovac, Socijaldemokratska partija za Cetinje i Petnjicu, a Stara garda Liberalnog saveza za Cetinje.

Rok za predaju izbornih lista je 9. novembar, pa se, prema riječima Drakića, veće aktivnosti učesnika očekuju poslije njihovog potvrđivanja.

“Prava izborna kampanja još nije krenula. Možda je razlog tome što su mali limiti koji su predviđeni Zakonom - 18.000, 19.000 eura ukupno može da potroši jedan politčki subjekat u sve tri opštine”, pojasnio je on.

Drakić je dodao da vlada posebno interesovanje za učešće javnih funkcionera u izbornoj kampanji.

”To je jedna tema koja se prožima kroz sve izborne kampanje. Kontrolisaćemo i analizirati svaku takvu aktivnost. Za sada nije bilo zabilježenih tih aktivnosti”, kazao je on.

Bonus video: