Kolege i dalje ne žele da rade sa Fatićem

Svih 27 hirurga u ponovljenom dopisu poručilo da bi njegov povratak doveo do ozbiljnih i nesagledivih posljedica. Dr Fatić nije odgovarao na pozive redakcije do zaključenja lista

80174 pregleda 384 reakcija 100 komentar(a)
Fatić, Foto: Luka Zeković
Fatić, Foto: Luka Zeković

Kolegijum Hirurške klinike, koji čine 27 ljekara, obavijestio je menadžment Kliničkogt centra da ne žele da sarađuju sa vaskularnim hirurgom Nikolom Fatićem, kome je ta ustanova prije tri godine uručila otkaz zbog teže povrede radne obaveze, ali ga Viši sud ga nedavnom presudom vratio na posao.

U ponovljenom dopisu, direktorici KC Ljiljani Radulović, hirurzi su se još u maju ove godine izjasnil da im nije prihvatljivo da se obustavi sudski proces i Fatić vrati na posao, jer je više puta pokazao nepoštovanje i nedisciplinu koje je za posljedicu imalo kršenje osnovnih etičkih i profesionalnih normi.

”Neprofesionalnim odnosom koji je pokazao prema pacijentima, doveo je do ugrožavanja života i zdravlja pacijenata na Hirurškoj klinici, što je jedan od pravnih elemenata koje je KC uputio tužilaštvu u vezi sa radom Nikole Fatića. Na ovaj način, Fatić je ugrozio integritet i povjerenje u hirurški tim KC. Kako je kompaktnost i timski rad hirurga stub uspješnosti i efikasnosti rada svakog njegovog pojedinca, smatramo da bi povratak Fatića doveo do ozbiljnih, nesagledivih posljedica po funkcionisanje Hirurške klinike....”, navodi se u dopisu kolegijuma u koji su “Vijesti” imale uvid, a koji potpisuje svih 27 hirurga.

Fatić juče do zaključenja lista nije odgovorio na to kako komentariše to što kolege ne žele da sarađuju sa njim, kao i sudsku presudu na osnovu koje mu je omogućen povratak na radno mjesto u Centru za vaskularnu hirurgiju.

Presudom Višeg suda od 28. septembra, koje potpisuje predsjednica vijeća Milica Čukić, poništene su odluke KC kojima je utvrđeno da je Fatić odgovoran za težu povredu radne obaveze. Sud je, između ostalog, konstatovao da mu je uskraćeno pravo na odbranu. Naime, sud je ocijenio da nije bilo uslova za održavanje ročišta na kojima je sprovedena disciplinska rasprava, zato što Fatiću i njegovoj punomoćnici nisu dostavljeni pozivi i jer je sve vrijeme tokom postupaka bio na bolovanju.

Sud nije prihvatio navode KC da je Fatić namjerno opstruirao disciplinski postupak.

”Ako se zaposlenom koji je okrivljen u disciplinskom postupku ne omogući da bude saslušan pred disciplinskim organom i ne odluči o izvođenju dokaza koje je predložio... onda se ne može govoriti o zakonitim odlukama”, piše u presudi Višeg suda.

KC je 2018. godine vodio disciplinski postupak protiv Fatića i utvrdio da je ljekar odgovoran zato što je 9. marta te godine tokom operacije, pored postupajućeg tima, dozvolio prisustvo neovlašćenom licu, čime je narušena obavezna sterilnost u sali. Tokom disciplinskog postupka utvrđeno je da se nedolično i uvredljivo ponašao prema koleginici instrumentarki, na način što joj je uputio riječ “govedo”, uz komentar da “neko sa četiri razreda osnovne škole ne može da komentariše njegove odluke, dok je kolegi hirurgu nakon operacije rekao “Šiptaru... Majku ti šiptarsku”, čime je takođe počinio težu povredu radne obaveze iz Granskog kolektivnog ugovora - nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje prema strankama ili zaposlenim ili iskazivanje bilo kakvog oblika netrpeljivosti.

KC je utvrdio da je Fatić odgovoran i zato što je 12. marta iste godine odbio da izvrši pismeni radni nalog koji mu je dao tadašnji načelnik Goran Batrićević.

U drugom disciplinskom postupku, pokrenutom u martu a okončanom u junu 2018. godine, utvrđeno je da je Fatić počinio težu povredu radne obaveze kada je SMS-om 13. marta te godine naložio glavnoj sestri da za sljedeći dan planira za operativni program dva bolesnika, koja nisu bila hospitalizovana na odjeljenju i to bez znanja i odobrenja načelnika, da izdaje istu terapiju svim njegovim pacijentima na liječenju, kao i što je načelniku prijetio SMS-om...

Kolegijum 23 hirurga u martu 2018. godine obavijestio je tadašnju direktoricu Zoricu Kovačević da je Fatićevo prisustvo na Hirurškoj klinici “apsolutno neprihvatljivo” i da se njihov kolega u mnogim situacijama ponio “neprofesionalno, primitivno i neartikulisano”. Oni su apelovali na direktoricu da ne dozvoli dalje urušavanje Hirurške klinike.

Bonus video: