Herceg Novi: Azil za pse na Dizdarici ponovo radi

U azilu za pse na Dizdarici u zaleđu Herceg Novi, koji je otvoren 2009 godine, sada krov nad glavom, dva obroka dnevno i zdravstvenu zaštitu ima 76 ovih plemenitih životinja
961 pregleda 0 komentar(a)
Azil za pse, Dizdarica, Foto: Slavica Kosić
Azil za pse, Dizdarica, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.11.2017. 13:52h

Azil za pse na Dizdarici, koji je bio zatovren 15 dana zbog sumnje na pojavu bolesti štenećak koja se ubraja u najopasnija i najteža oboljenja koja napadaju pse, ponovo je otvoren.

Od štenećaka obolijevaju štenci, ali i odrasli psi. Riječ je o zaraznom, virusnom i veoma teškom multisistemskom oboljenju pasa koje se manifestuje dvofaznom groznicom, imunosupresijom, upalnim promjenama na sluznicima očiju, respiratornog i digestivnog trakta, kao i promjenama na nervnom tkivu i koži. Najbolja preventiva je vakcinacija.

Dok je azil na Dizdarici bio zatvoren na gradskim ulicama je evidentiran veći broj napuštenih pasa. Call centru je za mjesec stiglo 15 prijava o napuštenim psima koji su se kretali po trgovima, u centru grada, pored Instituta u Igalu, na Šetalištu. Služba Komunalne policije je sa preduzećem Čistoćom pokrenula akciju uklanjanja pasa lutalica sa ulica.

U azilu za pse na Dizdarici u zaleđu Herceg Novi, koji je otvoren 2009 godine, sada krov nad glavom, dva obroka dnevno i zdravstvenu zaštitu ima 76 ovih plemenitih životinja.

Zahvaljujući donatorima u azilu nemaju problem sa ishranom pasa, jer preko 90 odsto obezbjedjuju donatori- firme koje se bave preradom i skladištenjem mesa.Za rad azila godišnje je potrebno oko 75 hiljada eura koji finasiraju Opština i preduzeće Čistoća.

Azil na Dizdarici je jedan od najboljih u Crnoj Gori, a o njegovom značaju govori podatak da je smanjen broj pasa lutalica na ulicama Herceg Novog i na rivijeri. Njihov broj je nekada dostizao i 700 jedinki. O uslovima boravka pasa u azilu najbolje govori podatak, da je prije nekoliko godina , srušena kapija, zbog čega je 6o pasa izašlo iz azila. Nakon šest sati sami su se vratili u njihovo prebivalište.

Bonus video: