Staž može, ali više nije obaveza

Korisnik stipendije, prema Predlogu odluke, više neće biti u obavezi da po okončanju završene studijske godine odradi pripravnički staž u organima javne uprave, stručnim i posebnim službama Glavnog grada, kao i javnim službama čiji je osnivač Grad

8565 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glavni grad predložio je da se uvedu još dva kriterijuma za studente koji se prijavljuju za dodjelu stipendija. U Predlogu odluke o kriterijumima za dodjelu stipendija, gradska uprava predlaže da dodatni kriterijumi budu da studenti nisu u radnom odnosu i da nisu stariji od 25 godina.

Osim što moraju biti državljani Crne Gore a prebivalište na području Podgorice, oni koji su željeli da se prijave za stipendiju morali su imati najmanju prosječnu ocjenu od 9,5, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija i da prvi put upisuju semestar studijske godine.

U razlozima za donošenje Predloga odluke, navodi se da je gradonačelnik Ivan Vuković imenovano Komisiju za dodjelju stupendija koja je sprovela konkurs za studijsku godinu 2020/2021. godinu.

“Komisija je dostavila predloge i sugestije za izmjenu važeće Odluke o kriterijuma za dodjelju stipendija, u skladu sa propisima kojima se uređuju novi modeli studiranja, koji predlozi su uvršteni u tekst ove odluke”, navodi se u dokumentu koji će gradski odbornici razmatrati na sjednici koja je zakazana za sljedeći petak.

Korisnik stipendije, prema Predlogu odluke, više neće biti u obavezi da po okončanju završene studijske godine odradi pripravnički staž u organima javne uprave, stručnim i posebnim službama Glavnog grada, kao i javnim službama čiji je osnivač Grad.

Korisnik stipendije više nije u obavezi, već “može po okončanju završne studijske godine obaviti pripravnički staž kod pravnih lica sa kojima Glavni grad ima zaključen sporazum o obavljanju pripravničkog staža, u skladu sa uslovima iz sporazuma”.

Iz gradske uprave su pojasnili da se na ovaj način “širi baza pravnih lica koja posluju i djeluju u nejavnom sektoru i kod kojih se može obaviti pripravnički staž”.

Bonus video: