Admiral Branko Mamula je u Tivtu našao svoju malu Jugoslaviju

"Biografija admirala Mamule impresivna i potvrđuje da je on zaista bio jedna od najmarkantnijih vojno-političkig figura u Titovoj Jugoslaviji, kao i da je Mamula za osobom ostavio i vrijendo naučno-stručno i publicističko djelo u obliku osam knjiga i brojnih stručnih radova koje je napisao i objavio", kazao je predsjednik tivatskog parlamenta Andrija Petković

7257 pregleda 74 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komemoracija povodom smrti nekadašnjeg visokog jugoslovenskog vojno-političkog lidera, admirala flote JRM u penziji Branka Mamule, održana je danas u Tivtu u organizaciji Opštine Tivat.

Admiral Mamula premimuo je u utorak veče u svom stanu u Tivtu od posljedica infekcije koronaviorusom, u 101.godini života.

Zbog važećih pandemijskih protokola, on je sahranjen na tivatskom gradskom grobklju Brdišta u krugu najuže porodice, bez adekvatnog vojnog ceremonijala i visokih počasti koje su mu kao bivšem dugogodišnjem načelniku Generalštaba JNA i ministru odbrane SFRJ pripadale po protokolu.

U prisustvu njegove porodice, gradskih čelnika Tivta predvošenih predsjednikom Ošptine Željkom Komnenovićem, načelnika Generalštaba VCG brigadnog generala Milutina Đurovića koji je predstavljao Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore, predstavnika Organizacije boraca NOR-a iz Tivta i brojnih poštovalaca lika i djela admirala Mamule, od njega se biranim riječima, na jučerašnjoj komemoraciji oprostio predsjednik tivatskog parlamenta dr Andrija Petković.

"Upravo zahvaljujući ljudima kao što je bio pokojni admiral Branko Mamula, moja generacija je odrastala u miru i vaspitavajući se na onim istinskim vrijednostima- idejama jugoslovenstva, idejama po kojima se nismo mjerili po nacionalnim i vjerskim razlikama, idejama prave borbe protiv fašizma. Branko Mamula je kao osnovne karakteristike svoje ličnosti imao dosljednost i jasno izgrađen stav.

Zbog toga početkom devedesetih kada su se na ovim prostorima počele dešavati užasne stvari, Branko Mamula nije birao stranu, jer je on svoju stranu odabrao još onda kada je kao mladić, krenuo u narodnooslobodilačku borbu 1941.godine.

Tu je stranu i taj svoj stav držao o kraja života – a to je bila ideja jugoslovenstva. To je bila ta istinska vrijednost za koju se on čitavog života borio", istakao je Petković dodajući da je biografija admirala Mamule impresivna i potvrđuje da je on zaista bio jedna od najmarkantnijih vojno-političkig figura u Titovoj Jugoslaviji, kao i da je Mamula za osobom ostavio i vrijendo naučno-stručno i publicističko djelo u obliku osam knjiga i brojnih stručnih radova koje je napisao i objavio.

Podsjetio je da je Mamula bio nosilac tridesetak visokih jugoslovenskih i ordena kojima su ga odlikovale Poljska, Sudan, Italija, Francuska, Indonezija, Nepal, Tunis, Grčka, Austrija, Jordan, SSSR, Ruska Federacija i Crna Gora.

"Sva te nagrade koje je dobijao, Branko Mamula nije doživljavao samo kao lično priznanje, već priznanje za zemkju u kojoj je živio i za koju je radio – Jugoslaviju. Mi, građani Tivta, imali smo privilegiju da pokojni admiral Mamula bude naš sugrađanin – upravo iz razloga da je on ovdje u Tivtu pronašao onaj ideal za koji se borio i zalagao čitavog svog života, a to su ljudi koji bez obzira na sve razlike koje su dobili rođenjem, žive u miru, slozi i zajedništvu. Kao da je u Tivtu našao svoju malu Jugoslaviju", zaključio je Petković.

Na brojne važne detalje iz duge i bogate karijere admila flote Branka Mamule, u ime njegovih kolega iz JRM, podsjetio je kapetan fregate u penziji Milodrag Jelisavac.

"U svom privatnom životu i karijeri Mamula kao da je sažeo i životni put države kojoj je posvetio čitavog sebe: od mladosti inspirisane idealima pravednijeg i jednakijeg društva zbog kojih je, iako je poticao iz imućne porodice, pristupio komunističkom pokretu, preko ogromnih napora koje je preživio kao partizanski prvoborac i jedan od ustanika u Drugom svjetskom ratu, žrtvava koje je njegova porodica podnijela u borbi za oslobođenje zemlje, preko izgradnje karijere uglednog oficira i vojnog stručnjaka koji učestvuje u oblikovanju nove, moderne države i njene snažne oružane sile, zenita njegove karijere koji se poklopio sa zenitom političke-vojne i ekonomske moći SFRJ, do napuštanja visokih državnih dužnosti u vrijeme kada je i sama SFRJ počela stagnirati i polako nepovratno urušavati", kazao je Jelisavac dodajći da je Mamula bio “čovjek od kojeg su svojevremeno mnogi u zemlji, ali i svijetu zazirali jer je bio kreator JNA kao, osamdesetih godina prošlog vijeka, jedne od najjačih vojnih sila Evrope i ovog dijela svijeta, a mnogi mu se neskriveno divili, dok su ga drugi, pogotovo u od 1990. naovamo napadali.”

Naglasio je da je Mamula bio iskreni Jugosloven i iskreni pristalica teorija o bratstvu južnoslovenskih naroda, te samoupravljanju baziranom na solidarnosti, i da ga u tim uvjerenjima nisu poljuljaji čak ni vlastiti veliki gubici i trauma porodične tragedije koju je doživio u Drugom svjetskom ratu.

Podsjetio je i da su Mamula i njegova supruga Mirjana Jakelić-Mamula bili jedni od najvećih darodavaca knjiga Gradskoj biblioteci u Tivtu, kao i da je pokojni admiral prije desetak godina bio jedan od inicijatora da se bogata vojno-pomorska zaostavština bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal, zvanično proglasi za materijalno kulturno dobro pod državnom zaštitom i adekvatno muzeološki prezentuje.

Bonus video: