ukazali na značaj prevencije

Dan borbe protiv karcinoma dojke obilježen u Podgorici

Glavni grad će uvijek biti podrška svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke, kazala je zamjednica gradonačelnika Slađana Vujačić

1942 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PG Biro
Foto: PG Biro

Glavni grad Podgorica, Sekretarijat za socijalno staranje, Kuća zdravlja i NVO Veritas obilježili su Dan borbe protiv karcinoma dojke u okviru Ružičastog oktobra.

Istakli su da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini, jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora iznad 85 odsto.

Zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić je izrazila zadovoljstvo što danas zajedno ukazuju na značaj prevencije, prije svega karcinoma dojke, ali i na značaj adekvatnog liječenja.

“Prošle godine smo započeli lijepu tradiciju obilježavanja Ružičastog oktobra, kada je zasađen novi drvored, a ove godine pokrećemo novi socijalni servis Kartica prednosti čime svi onkološki pacijenti, ali i sve naše sugrađanke koje se bore sa karcinomom dojke, postaju prioritetna kategorija, kada su u pitanju servisi i usluge koje pružaju službe i organi Glavnog grada”, istakla je Vujačić.

Dodala je, kako je saopšteno iz lokalne samouprave, da će Glavni grad uvijek biti podrška svim ženama koje se bore sa karcinomom dojke, ali i da će upravo one uvijek biti snaga svima koji se bore sa različitim životnim poteškoćama.

Sekretarijat za socijalno staranje je na događaju u tržnom centru dodijelio besplatne vaučere za mamografiju za deset žena RE populacije. Specijalista onkolog sa Instituta za onkologiju KCCG je bio dostupan za konsultacije, a Udruženje studenata medicine MoMSIC i Nevladina organizacija Veritas dijelili su promo materijale.

Na događaju su prikupljena novčana sredstva koja su donirana NVO Veritas, a koja će ih, kako navode iz Glavnog grada, usmjeriti na pacijente kojima su najpotrebnija.

dan borbe protiv karcinoma dojke
foto: PG Biro

Predstavnici Glavnog grada i NVO Veritas obišli su “ružičasti drvored” u Ulici Baku, koji je zasađen prošle godine u oktobru, dok su ove godine postavljene table sa motivacionim porukama koje ukazuju na značaj prevencije i podizanje svijesti o važnosti borbe protiv karcinoma dojke.

Ružičasti oktobar se u svijetu obilježava od 1985. godine, u više od 40 zemalja, i jedina je inicijativa pod kojom cijeli svijet može da se udruži u borbi protiv globalne epidemije raka, a Glavni grad, kako navode, svake godine brojnim aktivnostima obilježava taj datum i govori o ovoj važnoj temi.

Preporučujemo za Vas