ministarka sa predstavnicima unicefa

Srzentić: Djeci pružiti šansu da od ranog djetinjstva razvijaju digitalne vještine

Srzentić je predstavnicima Unicefa predstavila koncept Digitalne akademije u Crnoj Gori, za koju će, kako je kazala, dobiti njihovu punu podršku

3713 pregleda 4 komentar(a)
Srzentić sa predstavnicima Unicefa, Foto: twitter.com/TamaraSrzentic
Srzentić sa predstavnicima Unicefa, Foto: twitter.com/TamaraSrzentic

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić održala je, tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sastanak sa predstavnicima Unicefa na kojem je, kako je kazala, potvrđena zajednička misija da se poboljša kvalitet života i osnaže djeca kao lideri budućnosti.

"Danas su digitalne vještine esencijalne, a digitalne vještine u obrazovanju oslanjaju se na snažan sistem. Svim djevojčicama i dječacima u Crnoj Gori moramo pružiti šansu da digitalne vještine razvijaju od ranog djetinjstva, i da u tome budu ravnopravni/e sa svojim vršnjacima iz razvijenih zemalja, a mi dodatno raditi na infrastrukturi da bi svaki dom imao pristup internetu", navela je Srzentić na Tviteru.

S tim u vezi su, dodaje, razgovarali o digitalizaciji u obrazovanju i sinergiji javnog i privatnog sektora. "Takođe, predstavila sam im koncept Digitalne akademije u Crnoj Gori, za koju ćemo dobiti njihovu punu podršku", navela je ministarka.

Srzentić je kazala kako je plan da se pristup Unicefovoj globalnoj platformi za učenje "Learning Passport", u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke kulture i sporta, omogući svoj djeci u Crnoj Gori. "To je novi nivo iskustva u učenju, kroz digitalizovani nastavni plan i program sa udžbenicima koji jos više osnažuje učenice/ke i nastavnice/ke".

"Iskoristiću podršku UNICEF-a u dijelu razvoja Data Insights sistema, kako bismo izgradili banku podataka, imali detaljne uvide i informacije na bazi kojih ćemo u saradnji sa civilnim i akademskim sektorom razvijati bolje politike, programe i servise za djecu i mlade ljude. Ovo će biti jedan od mojih predloga na sljedećem Savjetu za prava djeteta", zaključila je Srzentić.

Preporučujemo za Vas