Carević „osvojio” bazen, radnici dobili plate

Nakon što je sprovedena kompletna procedura i u CRPS umjesto Zenovića upisana Liješević, ona je juče potpisala zarade

19758 pregleda 25 komentar(a)
Carević juče sa radnicima na bazenu, Foto: Vuk Lajović
Carević juče sa radnicima na bazenu, Foto: Vuk Lajović

Novoimenovana v.d. izvršne direktorice Sportsko-rekreativnog centra “Budva” Ivana Liješević isplatila je tri zaostale zarade radnicima, čime je prekinuta višemjesečna agonija kroz koju su zbog političkih trvenja prolazili zaposleni u tom opštinskom preduzeću koje gazduje zatvorenim bazenom.

To je Liješević juče predočila gradonačelniku Marku Batu Careviću koji je došao u opštinsku firmu, kako bi se uvjerio da li se strasti smirile i preduzeće počelo da funkcioniše poslije višemjesečnog turbulentnog perioda.

Politički rat Demokrata i DF-a praktično su najteže na svojoj koži osjetili radnici, jer zbog insistiranja Demokrata da izvršni direktor bude njihov kadar Martin Zenović, koji je upravljao firmom prethodne tri godine, a koga je Odbor direktora smijenio te podnio krivičnu prijavu, optužujući ga za nenamjensko trošenje novca i dovođenje firme u gubitak od 400 hiljada eura. U međuvremenu, članovi odbora iz redova Demokrata i SNP-a smijenili su predsjednika Odbora direktora Ljuba Dragišića koji je podnio krivičnu prijavu, te ponovo imenovali Zenovića za v.d. izvršnog direktora.

Carević je prije deset dana podvukao crtu, smijenio kompletni Odbor direktora i imenovao novi, koji su postavili Liješvić, dugogodišnju radnicu SRC “Budva”, profesorku fizičkog vaspitanja za v.d. izvršne direktorice.

Nakon što je sprovedena kompletna procedura, te u Centralni registar privrednih subjekta umjesto Zenovića upisana Liješević, ona je juče potpisala plate koje su isplaćene radnicima.

Time su Demokrate praktično ostale bez još jedne opštinske firme kojom upravljaju.

Carević je sa bazena poručio da se zakoni moraju poštovati i da svako ko se ogriješio mora snositi posljedice, a od Liješević zatražio da se smire tenzije u firmi, da više ne bude podjela i diskriminacija, te da se ne gleda ko kojoj partiji pripada.

Ističući da je bazen strateški objekat za cijelu boku, jer u mnogim primorskim gradovima nema zatvorenih bazena, on je kazao da prioritetni cilj mora biti uređenje obekta, koji se ne nalazi u reprezentativnom izdanju.

”Nažalost, svih prethodnih mjeseci bili smo svjedoci šta se sve dešavalo na bazenu. Svako je tu situaciju formulisao iz svog ugla, ali ono što je činjenica da nije rađeno kako treba da su kršene procedure. Sada su konačno stvari postavljene na svoje mjesto. Prethodni period biće ispitan, ispitaće se kompletno poslovanje, ali u svakom slučaju postavljanjem novog Odbora direktora i izvršne direktorke smatramo da ćemo imati ubuduće miran period, da politika i lični interesi neće biti dominantni, već interes građana. Svima sam dao do znanja da popusta neće niko imati ko se ogriješi o zakon i ko ne radi u skladu sa procedurama. Ono što je najvažnije u ovom trenutku je da se izdignemo i da ne dozvolimo dodatnu polarizaciju, da dođe do pomirenja. Mnogo se toga izdešavalo i tek sada se vidi da smo svi u tome izgubili”, kazao je Carević i poručio da nema revanšizma i da je ljudski opraštati.

Najstariji zaposleni i po stažu i po godinama Ivica Kotarac zahvalio se podršci Opštine.

”Posebno zadovoljstvo za nas radnike je kadrovsko rješenje za v.d. izvršne direktorke Ivane Liješević, koja već 15 godina radi na bazenu, svi je znamo kao odličnog trenera i još boljeg čovjeka”, kazao je Kotarac.

Bivši predsjednik Odbora direktora Ljubo Dragišić kazao je da je nadležno tužilaštvo preuzelo cijeli slučaj i ispituje kako je bivši direktor upravljao opštinskom firmom.

“U proteklom periodu, kada sam ja predsjedavao Odborom bilo je mnogo problema, mnogo opstrukcija… kao što vidite djeca treniraju u bazenu, plate su isplaćene radnicima. Ljudska diskriminacija koja se sprovodila u preduzeću morala je jednom da bude prekinuta. Tražio sam mjesecima odgovore na pitanje ogromnog duga koji je napravljen u preduzeću, nijesam dobijao odgovore već opstrukcije, vjerujem da će to sada nadležni organi sve da utvrde”, kazao je Dragišić.

Demokrate upozorile na kršenje zakona

Budvanske Demokrate poručile su da je uprava na gradskom bazenu privremena, te da je Carević zloupotrijebio svoja zakonska ovlašćenja.

Kako tvrde, imenovani odbor direktora će iz CRPS biti izbrisan 14. januara, jer odluku o imenovanju mora da u roku od 90 dana verifikuje Skupština opštine, jer u suprotnom ona prestae da važi.

Predsjednik lokalnog parlamenta Krsto Radović pismeno je obavijestio Upravu carina i prihoda o tome da je Carević pozivajući se na Zakon o lokalnoj samoupravi, izbjegavajući lokalni parlament, imenovao Odbor direktora o čemu je obaviješten iz medija.

On je upozorio na potencijalnu zloupotrebu Zakona od Carevića koji ovakvim postupcima dovodi u pitanje zakonodavnu vlast, odnosno obesmišljava lokalni parlament.

Bonus video: