Mještani: U ministarstvima strahuju od visokih odšteta koncesionaru, a na terenu očigledna krađa rijeka i nezakonitosti

Predsjednik Mjesne zajednice Kraljske Bare Milovan Labović kazao je da nijesu zadovoljni nedavnim sastankom sa predstavnicima Vlade

4380 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Ni poslije 40 protesta i 15 mjeseci od kako su spriječili nastavak gradnje malih hidroelektrana (mHE) u svom selu, mještani Kraljskih Bara tvrde da nemaju odgovore od resornih ministarstva ni na jedno pitanje koje su postavili. Sa današnjeg „jubilarnog“ protesta poručeno je da su zahtjevi mještana ostali isti- raskid koncesionih ugovora sa firmom“ Dekar“ , koja gradi mHE u tom selu, poništavanje građevinskih dozvola i vraćanje stanja na terenu u provobitno stanje.

Predsjednik MZ Milovan Labović kazao je da nijesu zadovoljni nedavnim sastankom sa predstavnicima Ministarstava kapitalnih investicija i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Kraljske Bare protest
foto: Dragana Šćepanović

„Nijesmo dobili konkretan odgovor ni na jedno pitanje. Ništa se nije promijenilo tokom minulih 15 mjeseci. U ministarstvima i dalje ponavljaju priču i strah od visokih odšteta, koje bi, navodno morali da plaćaju koncesionaru ako raskinu ugovore. To je apsurd. U Kraljskim Barama je očigledna krađa vodotoka, a na brojne radnje, u okviru tog projekta, koje su u suprotnosti sa zakonom, bezbroj puta smo ukazali. O tome postoje i dokazi, koje smo, takođe, mi poslali na adrese nadležnih“, kazao je Labović.

Kraljske Bare protest
foto: Dragana Šćepanović

Mještani Kraljskih Bara 30. septembra prošle godine predali su krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu „zbog krađe rijeke Čestogaz“. Tvrde da još nije završen izviđaj u ODT-u po njihovoj krivičnoj prijavi.

Uskoro će, najavio je Labović, biti definisani i zajednički zaključci mještana i predstavnika Područne jedinice Uprave za šume, kada je riječ o stanju šuma u Parku prirode Komovi, kojem pripadaju i Kraljske Bare , ali i rijeke na kojima je planirana gradnja mHE. Obilazak šuma na tom području, minule sedmice, organizovan je nakon sastanka sa predstavnicima nadležnog minstarstva.

Bonus video: